Kleinere ploegen in grote wielerrondes

De ploegen in de grote wielerrondes bestaan vanaf volgend jaar niet meer uit negen renners, maar uit acht. De organisatoren van de belangrijkste koersen, verenigd in de AIOCC, hebben dat vrijdag besloten op hun jaarvergadering in Parijs. Met het terugbrengen van het aantal renners per team hopen de koersdirecties de veiligheid én de spanning te vergroten.

Het idee om de ploegen kleiner te maken, zingt al langer rond in de wielerwereld. Een kleiner peloton zou tot minder ongelukken moeten leiden. Bovendien kunnen de ploegen met minder renners minder makkelijk een koers controleren en domineren, iets wat het machtige Team Sky de afgelopen jaren vaak deed in de Tour de France. Directeur Christian Prudhomme zei afgelopen zomer bij de laatste editie van de Franse wielerkoers al dat hij toe wil naar minder renners per ploeg.

,,De grote teams zullen het wel niet willen horen, maar hopelijk begrijpen ze dat het in het belang van het wielrennen is om de ploegen kleiner te maken'', stelde Prudhomme in juli. Vier maanden later staat die afspraak op papier.

In de drie grootste etappekoersen, in Italië (Giro), Frankrijk (Tour) en Spanje (Vuelta), bestaan de ploegen vanaf komend jaar uit acht renners. Dat betekent dat het peloton flink wordt ingekrompen, in de Tour bijvoorbeeld van 198 naar 176 deelnemende renners. Voor heel veel andere wedstrijden, zoals de grote voorjaarsklassiekers, mogen de teams nog maar zeven in plaats van acht coureurs opstellen. Het aantal teams dat wordt toegelaten tot de koersen blijft wel hetzelfde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.