Met een deelname van 110 boten overtrof ‘Kleintje Schild’ de stoutste verwachtingen van zeilvereniging Schildmeer. ‘Kleintje Schild’ werd daardoor een groot zeilevenement op het Schildmeer. Het onderstreepte hoe de zeilers de traditionele wedstrijden gemist hadden deze zomer.

In juli had de 75ste editie van de Schildweek gevaren moeten worden. De melding van minister-president Rutte dat er per 1 juli weer gesport mocht worden kwam te laat voor de zeilverenigingen om de wedstrijden alsnog te organiseren. Ook andere grote wedstrijden zoals de Sneekweek waren inmiddels van de kalender geschrapt.

,,We hadden lang gewacht, juist omdat het de 75ste was, met het besluit om de Schildweek niet door te laten gaan”, vertelt Jan Dik. Hij is de voorzitter ad interim van de zeilvereniging Schildmeer. ,,Tja, onze ledenvergadering kon ook niet doorgaan vanwege Corona. Die zal binnenkort ook gehouden worden en dan wordt ik hopelijk voorzitter.”

Dolenthousiast

Met het schrappen van de Schildweek ontstond meteen het plan om ‘Kleintje Schild’ te organiseren. ,,Iedereen was dolenthousiast en dat gaf voor ons de doorslag. Vanuit het land kregen we al snel vragen of men kon deelnemen. Er doen nu klassen mee, zoals de Sailhorse en OkJol die normaal niet op dit meer varen.’’

In de kuip van de meermansboten is het praktisch niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden. ,,We houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en NOCNSF en dan hoeven de sporters die anderhalve meter niet aan te houden. Bij de veld- en zaalsporten komen sporters ook dicht bij elkaar’’, aldus de preses. We hebben diverse maatregelen genomen om de anderhalve meter te kunnen borgen. Toch blijft de angst dat er na deze week blijkt dat er toch besmettingen zijn geweest. Gelukkig vindt het allemaal buiten plaats en is het mooi weer. Bij regen was het lastiger geweest.’’

Een beetje pielen

Warm en droog weer was het zeker. Een beetje meer wind had van de meeste zeilers best gemogen. Beide dagen was het zoeken naar een zuchtje wind. Gisteren gingen de laatste twee wedstrijden daarom niet door. ,,Ik houd wel van een beetje pielen en zoeken naar de wind. Soms heb je een beetje geluk nodig, maar je moet ook heel geconcentreerd blijven sturen”, vertelde Rogier Slopsema, die samen met zijn partner Greet Smid het eindklassement in de 16M2 won. Op de eerste dag legden Slopsema en Smit met een overwinning en twee keer een tweede plaats de basis voor hun eindoverwinning.

Ook Slopsema en Smit misten de Schildweek en Sneekweek. ,,Daar hadden we anders aan meegedaan. ‘Kleintje Schild’ is het eerste grote evenement. Het is ook een goede test voor de Nederlandse kampioenschappen eind augustus’’, aldus Slopsema.

Prachtige locatie

De winnaar in de Sailhorse-klasse Ton Bouchier vulde hem aan. ,,Ook voor onze klasse was dit de eerste grote wedstrijd. We hadden overigens nog nooit eerder op het Schildmeer gevaren, maar wat een prachtige locatie. Als het even kan, willen we volgend jaar ook meedoen aan de Schildweek.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport