Klinsmann ontslagen als bondscoach VS

Jürgen Klinsmann is ontslagen als bondscoach van de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse voetbalbond maandag bekendgemaakt. De positie van de Duitser, die dit jaar teleurstellende resultaten behaalde, wankelde al enige tijd. Een kleine week geleden ging Klinsmann met zijn team nog hard onderuit in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Costa Rica (4-0). Het eerste groepsduel, tegen Mexico, verloren de Amerikanen ook.

Details over het ontslag zijn door de bond nog niet naar buiten gebracht. Sunil Gulati, voorzitter van de Amerikaanse voetbalbond, geeft dinsdag een persconferentie. Wel liet Gulati weten het een moeilijke beslissing te vinden, omdat Klinsmann in de afgelopen vijf jaar ook veel voor het nationale team heeft betekend. Zo leidde hij het Amerikaanse elftal naar de achtste finales bij het WK in 2014.

,,Hij daagde iedereen in de Amerikaanse voetbalwereld uit om op een andere manier naar de sport te kijken'', zei Gulati. ,,Dankzij zijn toewijding zijn we als organisatie gegroeid. Ik denk dat we nog lang van zijn werk kunnen profiteren.''

Klinsmann als coach

De Duitse oud-international was sinds 2011 bondscoach van de Verenigde Staten. Daarvoor was hij van 2004 tot 2006 bondscoach van de Mannschaft. Hij werd met Duitsland op het WK van 2006 in eigen land derde. Van 2008 tot 2009 trainde hij Bayern München.

In de WK-kwalificatie staan de Amerikanen in hun groep zesde en laatste. Alleen de beste drie teams plaatsen zich rechtstreeks voor het WK van 2018 in Rusland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.