Kluivert helpt Ajax aan ruime zege

Ajax heeft na een bedroevend slechte eerste helft toch nog vrij eenvoudig van Roda JC gewonnen (5-1). Met de sterk ingevallen Frenkie de Jong in de gelederen slaagde het elftal van trainer Marcel Keizer er na rust wel in het verzet van de hekkensluiter van de eredivisie te breken. Justin Kluivert was met drie doelpunten de man van de wedstrijd.

Na de eclatante zege van vorige week bij NAC Breda (8-0) gingen de toeschouwers er eens goed voor zitten in de ArenA. Tot hun teleurstelling zagen ze in de eerste helft echter geen ploeg die de zwakke tegenstander vanaf het eerste fluitsignaal onder druk zette. Ajax speelde traag en voorspelbaar en gunde Roda JC alle ruimte om lekker mee te voetballen.

Veelzeggend voor de lage amusementswaarde van het eerste bedrijf van het duel was dat geen van beide ploegen in het eerste half uur tot een doelpoging kwam. De eerste bal op goal leverde wel meteen een treffer op. Chris Kum klopte Joël Veltman in de lucht en kopte Roda JC simpel op voorsprong (0-1).

Eerste doelpoging

Ook de eerste doelpoging van Ajax leverde een treffer op. Justin Kluivert dribbelde in de 45e minuut het strafschopgebied in en passeerde doelman Hidde Jurjus met een laag schot. Ajax miste de geblesseerde verdedigers Daley Sinkgraven, Nick Viergever, Luis Manuel Orejuela en Mitchell Dijks. Toch koos trainer Marcel Keizer voor zijn vertrouwde spelsysteem met vier verdedigers. In de rust greep hij in echter in en bracht hij middenvelder Frenkie de Jong voor rechtsback Deyovaisio Zeefuik, die voor het eerst aan de aftrap was verschenen.

De ingevallen De Jong solliciteerde voor de zoveelste keer dit seizoen naar een basisplaats. Hij vond steeds een aanvallende oplossing en bracht zo ook wat tempo in het aanvalsspel van zijn ploeg. Ook Hakim Ziyech leverde in de tweede helft een bijdrage aan de opleving van Ajax. De middenvelder leed voor rust zo veel balverlies dat hij vaker een tegenstander dan een medespeler bereikte.

Dolberg had in de 59e minuut nog geluk dat Kum zijn inzet tot achter de doelman van Roda JC verlengde (2-1). De tweede treffer van Kluivert was er wel één om in te lijsten. De aanvaller schoot fraai raak met de wreef van zijn schoen (3-1). Van de Beek en opnieuw Kluivert lieten Ajax naar 5-1 uitlopen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.