Knegt en Schulting oefenen in innovatief pak

Shorttrackers Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting hebben in ijsstadion Thialf met een innovatief schaatspak en bijbehorende app van Samsung getraind. De bedoeling is dat ze op deze manier hun houding verbeteren.

Ze zijn wereldwijd de enige rijders die gebruik maken van het pak. Dat zou hun kans op olympisch succes in Zuid-Korea kunnen vergroten.

Het Samsung SmartSuit is een op maat gemaakt shorttrackpak dat de exacte lichaamshouding in kaart brengt en zo de afstand van de heupen tot het ijs berekent. Het pak staat in verbinding met de smartphone van bondscoach Jeroen Otter, waarop hij via een app in realtime de gegevens ontvangt. Zo is op de millimeter nauwkeurig te zien of Knegt en Schulting diep genoeg zitten. Indien hun houding niet optimaal is, kan de bondscoach met één druk op de knop een trilling versturen, die de rijder direct voelt op de pols. Zo kan de shorttracker zijn houding onmiddellijk aanpassen.

Positief

,,Door de lichaamshouding te kwantificeren kunnen we nog effectiever trainen. Ik merk dat Sjinkie en Suzanne nu al profiteren van deze unieke innovatie", zei bondscoach Jeroen Otter. ,,In topsport gaat het om details. De trainingen met het Samsung SmartSuit en de directe feedback via de smartphone kunnen het verschil maken tussen zilver of goud."

Ook Knegt was positief. ,,Ik schaatste altijd op gevoel en schatte zelf in of ik diep genoeg zat. Nu kan mijn coach precies zien of ik nog iets dieper moet zitten voor mijn ideale houding."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.