Met een gezonde portie chagrijn incasseerde Leander Zwolle de nederlaag (20-26) van DOS’46 tegen TOP. ,,Wij waren niet slecht, maar zij vooral een slag beter.”

Daniël Hulzebosch is sinds dit seizoen enthousiast commentator bij de livestream van de thuiswedstrijden van DOS’46. De oud-speler en voormalig coach (tot afgelopen zomer werkte hij twee jaar bij topclub PKC) zag DOS’46 knokken voor wat het waard was tegen TOP, maar een nieuwe stunt - in Sassenheim wonnen de Nijeveners - zat er simpelweg niet in. ,,Geklopt op kwaliteit, niet meer en niets minder”, oordeelde Hulzebosch terecht.

Leander Zwolle kon zich wel vinden in het oordeel van het clubicoon. ,,Al hadden we in de eerste helft moeten profiteren van de fase waarin het bij TOP ook even wat minder ging en ze weer op elkaar begonnen te zeuren.” Eerder in het seizoen was die onderlinge strijd bij het sterrenensemble de opening die DOS’46 zocht en vond om twee bonuspunten bij te schrijven. Zwolle: ,,Als je dat dan niet doet, komt uiteindelijk de kwaliteit van TOP weer bovendrijven en slaan ze hun slag.”

‘We laten het niet lopen’

Van 5-3 werd het 6-7 en nog voor rust had TOP een solide marge op zak: 9-14. Toen de bezoekers - met Hoogkerker Tim Flokstra in basis, net als voormalig Nic.-speelster Roos Verheugt - daarna doortrokken naar 16-24 leek een pijnlijke nederlaag in de maak voor DOS’46.

,,Gelukkig zit er iets in deze groep waardoor we dat niet zomaar laten gebeuren”, aldus Zwolle. ,,Wat de stand ook is, als staan we tien goals achter; we laten het niet lopen en zullen er alles aan doen om terug te komen in een wedstrijd. Niet dat je dan nog kunt winnen, maar je moet wel zorgen dat je als team met een goed gevoel van het veld stapt.” En bij meer dan tien treffers verschil gaat dat zeker niet lukken benadrukte Zwolle. ,,Daar kun je de volgende pot nog last van hebben.”

‘Tweede helft begonnen met 0-0’

Coach Edwin Bouman had bij de pauze al het gevoel dat een wonderbaarlijke comeback er waarschijnlijk niet in zat, gezien het moeizame schot bij zijn eigen ploeg en het gemak waarmee TOP soms domineerde. ,,Ik heb gezegd, en het klinkt misschien heel simpel, dat we de tweede helft met 0-0 begonnen. Nou, als het dan vervolgens 11-12 wordt, kan ik daar prima mee leven. We hebben ons weer goed laten zien, strijd getoond en dat is wat mij betreft een compliment waard.”

Want hoewel de play-offs inmiddels bereikt zijn, is DOS’46 nog altijd een team in opbouw. ,,We zijn nu nog vooral bezig met de lange termijn, al willen we ook zeker presteren in het nu”, ging Bouman verder. ,,We gaan er dan ook zeker alles aan doen om derde te worden in de poule, om op die manier PKC te ontlopen in de play-offs.” Daarvoor moet DOS’46 de huidige nummer vier DVO achter zich houden en laat dat nou net de komende tegenstander zijn. Een punt in Bennekom (de woonplaats van Bouman, die ook jarenlang speelde voor DVO) volstaat om die missie te volbrengen.

Zwolle is trots

Zwolle (23) beseft dat DOS’46 boven verwachting goed gepresteerd, gezien de leegloop van afgelopen zomer en de aanvulling met vooral spelers en speelsters zonder Korfbal League-bagage. ,,Als er sprake geweest was van een degradatieregeling, dan was handhaven ons enige doel geweest voor dit jaar. Maar toen die mogelijkheid wegviel, was het ook niet zo dat we er ineens vrijblijvend in gingen. Als je dat doet, kun je nooit de strijd leveren die nodig is op dit niveau.”

,,Ik ben trots op wat we laten zien. We doen het echt met zijn allen, het draait niet meer alleen om twee of drie goede spelers of speelsters.” Bouman ziet ook de groei. ,,Je verliest, maar ook in deze wedstrijd zie ik heel goede momenten hoor. Dan verleggen we het spel met bepaalde passes en dan geniet ik wel even, ja. Zoals ik het ook prachtig vond hoe Thomas (Visser, red.) inviel tegen Mick Snel en de grens van zijn kunnen opzoekt tegen zo’n topspeler. Dat doet je echt goed als coach.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport