'Robben is een liefhebber die heel gewoon is gebleven'

'Komst Arjen Robben is een geschenk uit de hemel voor FC Groningen. Al zou hij geen minuut spelen'

'Robben is een liefhebber die heel gewoon is gebleven' ANP

Voor FC Groningen is de terugkeer van Arjen Robben een geschenk uit de hemel. Al zou hij geen minuut spelen, zijn rentree is nu al geslaagd.

Meer dan een jaar lang zijn de beleidsbepalers van FC Groningen bezig geweest met het terughalen van Arjen Robben. Aanvankelijk maakte het niet uit in wat voor functie, als de 36-jarige geboren en getogen Bedumer zijn hart in woord en daad maar zou verpanden aan zijn eerste liefde.

Toen de nieuwe directie van de Trots van het Noorden in het voorjaar het idee kreeg dat de gestopte wereldster zelfs wel eens als voetballer zijn comeback zou willen maken, togen Wouter Gudde en Mark-Jan Fledderus midden in coronatijd naar München voor een ultieme poging de verloren zoon terug te halen.

Het water stond FC Groningen op dat moment aan de lippen, de reorganisatie was net in gang gezet. Er moest iets gebeuren, niet alleen om de club in de benen te houden, maar om definitief af te rekenen met de negatieve teneur. Gewapend met een kek filmpje, waarin Michael Jordan met zijn documentaire The Last Dance een hoofdrol speelde, overvielen beide directieleden Robben thuis in zijn woonplaats Grünwald.

Aardverschuiving

Onder het genot van de lekkerste sushi van Beieren en met veel overredingskracht zetten Gudde en Fledderus hun leeftijdsgenoot aan het denken. Hun verhaal sloeg aan. Een week later was de kogel door de kerk. Het voornemen van de frêle aanvaller om in het groenwit terug te keren op de Nederlandse velden kwam voor FC Groningen als een geschenk uit de hemel.

Als club in nood kan je nog zoveel spelers langs de deuren sturen, oude voetbalhelden oproepjes laten doen en veilingen organiseren, tegen de boost die Robben in zijn eentje teweegbrengt kan geen actie op. Er vond een een aardverschuiving plaats op social media toen FC Groningen zaterdagmiddag het zorgvuldig bewaarde geheim wereldkundig maakte.

Binnen een etmaal kwamen er meer dan tweeduizend nieuwe seizoenkaarthouders bij. Het bracht de voorlopige tussenstand boven de tienduizend. Ook voor de vrijstaande skyboxen is opeens weer volop belangstelling. Kort na het jawoord van Robben lagen er al vier aanvragen van bedrijven om zo’n luxe onderkomen met zicht op het veld te betrekken. Intussen ging het nieuws de hele wereld over. Zelfs de BBC wijdde er een item aan. De website van FC Groningen ging door het dak met meer dan 80 miljoen pageviews.

Uitstraling

De terugkeer van Robben geeft de club in alle geledingen een opzwieper. Financieel vanwege de verkoop van seizoenkaarten en skyboxen, maar ook omdat de afdeling merchandise goede zaken doet. De eerste honderden shirts met rugnummer 10 en de naam van Robben op de borst zijn al onderweg naar de trotse supporters.

Verder zal Robben, alleen al door zijn aanwezigheid in de kleedkamer en op het trainingsveld, de jonge selectie van trainer Danny Buijs een forse stap vooruit helpen. Zijn jarenlange ervaring op topniveau bij achtereenvolgens PSV, Chelsea, Real Madrid, Bayern München en natuurlijk het Nederlands elftal is voor zijn nieuwe teamgenoten van onschatbare waarde. En dan is er nog de geweldige uitstraling die Robben met zich meebrengt. Natuurlijk moet nog blijken of zijn lichaam doet wat zijn hoofd wil. Maar al speelt de teruggekeerde ster geen minuut, zijn rentree is nu al geslaagd.

menu