Koopmans en Blanchard erelid boksbond

De voormalige Europese bokskampioenen Rudi Koopmans (67) en Alex Blanchard (57) zijn voor hun grote verdiensten tot erelid benoemd van de Nederlandse boksbond (NBB). De twee markante ex-profs bezorgden het boksen in Nederland in de jaren zeventig en tachtig veel populariteit. Koopmans won 43 van zijn 47 partijen, Blanchard zegevierde in 40 van zijn 48 beroepsduels.

Beiden bestreden elkaar in november 1982 in een uitverkocht sportpaleis Ahoy in Rotterdam, met als inzet de Europese titel in het halfzwaargewicht. Koopmans won het titanengevecht, dat als 'Rumble van Rotterdam' met Amerikaanse allure voor het voetlicht werd gebracht. ,,De boksfans in Nederland praten er ruim dertig jaar later nog steeds over, zeker na de documentaire die de NOS afgelopen zomer over het topduel uitzond'', liet NBB-directeur Peter Bonthuis woensdag in Rotterdam weten.

De NBB reikt maandag in Ahoy tijdens een eindejaarsreceptie de versierselen van het erelidmaatschap uit. Koopmans, die meestal in Brazilië woonachtig is, zal daarbij zelf niet aanwezig zijn. Tijdens die bijeenkomst maakt de NBB ook de winnaars bekend van de nieuwe jaarprijzen voor onder anderen de beste bokser en boksster van 2015. Peter Müllenberg en Nouchka Fontijn zijn de belangrijkste kandidaten voor deze onderscheiding.

Müllenberg, die vier maanden geleden in Bulgarije voor de tweede keer EK-zilver veroverde, komt maandag in Ahoy in actie met de Nederlandse ploeg in de interland tegen Frankrijk tijdens het zogenoemde Kerst Boksgala. Fontijn, die onder meer afgelopen zomer goud won op de Europese Spelen in Bakoe, heeft door een vervelende handblessure moeten afzeggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.