Kramer behoudt leiding bij EK

Titelverdediger Sven Kramer heeft zondag bij de EK allround in Minsk zijn leidende positie in de tussenstand behouden. De Friese schaatser reed op de 1500 meter de vijfde tijd (1.48,08). Hij versloeg in de elfde en laatste rit Jan Blokhuijsen, de nummer twee van het klassement, die genoegen moest nemen met de negende tijd (1.48,79). De Europese kampioen van 2014 zakte daardoor in de algemene rangschikking naar de vierde plek, op 11,32 seconden van Kramer.

De Belg Bart Swings klom dankzij een sterke 1500 meter (tweede in 1.46,41) naar de tweede plaats in het klassement. Hij moet op de afsluitende 10.000 meter 3,76 seconden goedmaken op Kramer, die zijn achtste Europese titel voor het grijpen heeft.

De Rus Denis Joeskov won met overmacht de 1500 meter met een tijd van 1.45,18. Hij steeg naar de derde plaats in het klassement, op 7,36 seconden van Kramer.

Schaatsmijl

Kramer was dit seizoen nog niet erg succesvol op de 1500 meter. Bij de NK afstanden eind vorige maand moest hij genoegen nemen met de achtste plaats. Ook bij de selectiewedstrijden in Enschede (vijfde) en bij de wereldbeker in Salt Lake City (negentiende) stelde de kopman van Team LottoNL-Jumbo teleur. ,,Ik heb een haat-liefdeverhouding met de schaatsmijl'', liet hij onlangs weten.

Douwe de Vries, de derde Nederlandse deelnemer aan de EK, trok zich zaterdagavond wegens ziekte terug voor de tweede wedstrijddag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.