Kramer onttroont Bergsma op 10.000 meter

Sven Kramer heeft dinsdag bij de NK afstanden in Thialf zijn Friese rivaal Jorrit Bergsma onttroond op de 10.000 meter. De drievoudige olympisch schaatskampioen zegevierde in een tijd van 12.58,71, die hij in de voorlaatste rit neerzette. Bergsma kwam in de laatste race tegen ploeggenoot Bob de Vries niet verder dan 13.07,77. Daarmee reed de olympisch en wereldkampioen op deze afstand slechts de vierde tijd. Hij werd na afloop ook nog gediskwalificeerd wegens het wegtikken van een pilon en een blokje.

Bergsma, die in de slotfase van zijn rit volledig stuk zat, mag door zijn mislukte race op zijn favoriete nummer nu niet meedoen aan de WK afstanden half februari in Rusland. De 29-jarige Fries komt tijdens de wereldtitelstrijd in Kolomna nog wel uit op de 5000 meter.

Erik Jan Kooiman pakte zilver (13.05,22) en De Vries belandde met 13.06,40 op de derde plaats. Met Kramer mag ook Kooiman bij de WK afstanden deelnemen aan de 10.000 meter.

Bob de Jong

Kramer pakte zijn zesde Nederlandse titel op de 10.000 meter. Hij behaalde zondag ook goud op de 5000 meter. Kramer verzekerde zich in Heerenveen bovendien van een ticket voor de EK allround in Minsk (9-10 januari).

Met Bergsma werd ook oudgediende Bob de Jong gediskwalificeerd. In zijn laatste 10.000 meter bij een officieel kampioenschap gooide de 39-jarige stayer onderweg zijn armbandje weg. ,,Dat ding zat niet lekker'', reageerde hij bozig. ,,Ik vind het kinderachtig dat ik juist in mijn laatste race daarvoor ben gediskwalificeerd. Ze hadden het ook met een waarschuwing kunnen afdoen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.