Kramer tegen Bergsma in voorlaatste rit

Olympisch en wereldkampioen Sven Kramer en zijn grootste uitdager Jorrit Bergsma rijden zondag bij de NK afstanden in Thialf op de 5000 meter in de achtste en voorlaatste rit tegen elkaar. Dat blijkt uit de startlijsten die donderdag zijn gepubliceerd. Kramer verdedigt zijn Nederlandse titel tegen zijn Friese rivaal, die olympisch en wereldkampioen is op de 10.000 meter. In de negende en laatste race komen Arjan Stroetinga en Douwe de Vries tegen elkaar uit.

Kramer en Bergsma leverden bij de vierde wereldbeker eerder deze maand in Heerenveen een prachtig gevecht op de 5000 meter. Kramer won goud in 6.14,99, met Bergsma als nummer twee in 6.16,41. Ook bij de eerste wereldbeker in Calgary moest Bergsma voorrang verlenen aan zijn Friese rivaal: 6.08,61 tegen 6.10,44. Bergsma wist Kramer tijdens de selectiewedstrijden eind oktober in Enschede nog wel te verslaan op diens specialiteit.

Ireen Wüst, sinds deze week eindelijk met een nieuwe hoofdsponsor, maakt haar rentree op het hoogste niveau met een race tegen ploeggenote Antoinette de Jong in de achtste rit van de 1500 meter. De 29-jarige Brabantse, titelverdedigster op dit onderdeel, wist zich aan het begin van het seizoen mede door fysieke klachten niet te plaatsen voor de eerste vier wereldbekers.

Op de 500 meter bij de mannen rijdt titelverdediger Jan Smeekens tijdens de eerste manche tegen Ronald Mulder in de achtste rit. Gerben Jorritsma schaatst in de tiende en laatste rit tegen olympisch kampioen Michel Mulder, die dit seizoen nog zoekt naar zijn topvorm.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.