Kremlin staat gestrafte sporters bij

De Russische regering zal er alles aan doen om de belangen te verdedigen van de sporters die zijn gestraft wegens doping bij de Winterspelen van Sotsji. Dat verklaarde Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, maandag in Moskou. Deze maand werden al veertien Russische sporters door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor het leven geschorst. Hun resultaten worden geschrapt, gewonnen medailles moeten worden ingeleverd.

,,Het belangrijkste is dat we volhardend en energiek alle mogelijke maatregelen nemen om onze belangen en die van onze sporters te beschermen'', zei Peskov. Het Kremlin blijft volhouden dat in Rusland nooit sprake is geweest van een door de staat aangestuurd dopingprogramma. Het IOC beslist volgende week of Russische atleten welkom zijn op de Winterspelen van Pyeongchang.

De Russen voelen zich gezocht. ,,Je kunt een overwinning die al is geboekt niet meer afnemen. Ze behoren toe aan onze sporthelden'', klonk het chauvinistisch uit de mond van Peskov. Rusland eindigde op de eerste plaats van het medailleklassement van Sotsji. Door de afgenomen medailles zakt het land echter naar plaats drie achter Canada en Noorwegen.

Sporttribunaal

De bestrafte atleten komen uit vier wintersporttakken: langlaufen, skeleton, bobsleeën en langebaanschaatsen. Tot de geschorsten behoren bobber Alexander Zoebkov, winnaar van twee gouden medailles en inmiddels voorzitter van de Russische bobsleebond, en langlaufer Alexander Legkov, goed voor goud en zilver in Sotsji.

Peskov speculeerde niet over de aard van de maatregelen, maar de betrokken sportbonden in Rusland hebben al een gang naar sporttribunaal CAS aangekondigd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.