Kromowidjojo naar finale 100 meter vrij

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft op de Olympische Spelen de finale bereikt van de 100 meter vrije slag, het nummer waarop ze de regerend olympisch kampioene is. De 25-jarige pupil van coach Patrick Pearson zette woensdag in de halve finales met 53,42 de zevende tijd neer.

'Kromo' hoopt in de grote finale in het Estádio Aquático Olimpico, in de Nederlandse nacht van donderdag op vrijdag, net als vier geleden mee te doen om de medailles. ,,Ik ben blij dat ik er bij zit, al was deze race niet goed. Maar ik heb kans. Dit zijn de Olympische Spelen, daar gebeuren rare dingen'', zei de titelverdedigster.

De Groningse was vier jaar geleden de zwemkoningin van Londen 2012 met goud op de 50 en 100 vrij. Kromowidjojo heeft in Rio echter geduchte concurrentie van onder anderen de Australische zusjes Cate en Bronte Campbell. Cate is sinds kort met 52,06 de wereldrecordhoudster en plaatste zich in Rio met 52,71 als eerste voor de finale. Kromowidjojo ging dit jaar nog niet sneller dan 53,14.

De laatste Nederlandse hoop op succes in het zwembad had zich in de series als vierde geplaatst voor de halve finales, in 53,43. Het kon allemaal nog wel wat sneller en scherper, erkende Kromowidjojo na die race. Toch toonde ze 's avonds nauwelijks progressie. De eerste 50 meter gingen net als tijdens de series in 25,83, aan de finish was ze slechts één honderdste sneller.

,,Dit is geen goede tijd en dat betekent automatisch geen goede race'', zei de Groningse. ,,Tijdens de serie heb ik wat ingehouden. Nu zwom ik echt harder, maar niet sneller. Waar dat aan ligt? Ik denk het keerpunt, maar dat moeten we nog bekijken.''

Het biedt weinig hoop op een medaille in de finale, al weet je het bij Kromowidjojo nooit. Als geen ander kan zij precies op het juiste moment pieken. ,,Ik ga volle bak en dan zien we wel hoe hard de rest gaat. Ik ga er keihard voor vechten. Kans heb ik sowieso.''

De anderen zeven finalisten zijn de twee Campbells, de Canadese verrassing Penny Oleksiak, de Amerikaansen Simone Manuel en Abbey Weitzeil, Sarah Sjöström uit Zweden en Jeanette Ottesen uit Denemarken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.