Kromowidjojo pakt EK-goud op 50 meter vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft zondag goud gepakt bij de EK zwemmen in Londen op de 50 meter vrije slag. In de finale versloeg ze met grote overmacht de Britse Francesca Halsall en de Deense Jeanette Ottesen. Haar tijd van 24,07 seconden was bovendien een kampioenschapsrecord.

Kromowidjojo ging als tweede naar de finale met een tijd van 24,37. In de series was ze wel de snelste van het veld (24,80). Die tijden verpulverde ze echter in de finale, waar Halsall met 24,44 het dichtst bij kon blijven. Ottesen klokte 24,61 in de race die van begin tot eind werd gedomineerd door de Nederlandse.

,,Ik ben heel tevreden. Deze race was mooi opgebouwd, goede start, goede finish. Hij was zo goed, het ontroerde me bijna'', zei ze achteraf tegen de NOS. ,,Het goud ontbrak nog en ik ben heel blij dat ik het eindelijk heb. Aan het einde van het toernooi had ik misschien wel de beste vorm.''

Estafettegoud

Voor Kromowidjojo is het de eerste individuele Europese titel op de langebaan. Ze pakte al wel driemaal estafettegoud, waaronder twee keer eerder deze week. Op de 4x100 meter vrij pakte ze de titel en ook met de gemengde estafetteploeg was het op de 4x100 vrije slag raak. Verder veroverde ze zilver op de 100 meter vrije slag en brons met Oranje op de 4x200 vrij. Alleen op de 50 meter vlinderslag greep ze net naast de medailles, ze werd vierde.

Kromowidjojo kon dan ook niet anders dan met een goed gevoel terugkijken op het toernooi en met vertrouwen vooruit kijken naar de Olympische Spelen. Daar zwemt ze de 50 en 100 meter vrij en de 4x100 vrij met de estafetteploeg en ze tankte in Londen, een plaats waar herinneringen liggen, vertrouwen. ,,Het was heel bijzonder om hier weer te staan na vier jaar en het Wilhelmus te horen'', bekende ze, verwijzend naar de twee gouden olympische medailles van 2012.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.