Kruijswijk ondanks blessure van start in Giro

Steven Kruijswijk gaat zaterdag van start in de twintigste etappe van de Ronde van Italië, ondanks de blessures die hij vrijdag opliep bij een val. De 28-jarige renner van LottoNL-Jumbo heeft een breukje in een rib en last van zijn voet.

Kruijswijk vloog vrijdag uit de bocht in een afdaling, ging over de kop en kwam terecht in een sneeuwwand langs de weg. De achterstand die hij daardoor opliep, kostte hem zijn roze leiderstrui. Hij verspeelde zijn drie minuten voorsprong in het klassement en zakte naar de derde plaats op 1.05 minuten van leider Esteban Chaves en op 21 seconden van Vincenzo Nibali.

,,Je kunt opgeven, dan heb je sowieso niks, of je kunt strijdend ten onder gaan met datgene wat je nog in de lijf hebt zitten", zei technisch directeur Nico Verhoeven zaterdag tegen de NOS. ,,Mentaal kun je strijden. Fysiek was hij goed, maar hij heeft natuurlijk een zware val gehad. Hij heeft vanochtend op de roller gezeten en dat viel mee. Er zijn geen echte breuken of ongemakken die hem kunnen schaden als hij rijdt. We moeten nu zien hoe het gaat als hij in de koers zit.''

De voorlaatste etappe van de Giro voert zaterdag van het Franse Guillestre naar Sant'Anna di Vinadio in de Italiaanse Alpen. De rit van 134 kilometer telt drie beklimmingen van de eerste categorie en finisht op een helling van de derde categorie. De ronde eindigt zondag met een vlakke rit van Cuneo naar Turijn.

Het zag er vrijdagavond nog naar uit dat de ook mentaal aangeslagen Kruijswijk zaterdag niet meer op zou stappen. Ploegleider Addy Engels maakte zich vooral zorgen om de voetblessure van zijn kopman.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.