Suzanne Voorrips, hier tijdens haar winnende serie in Apeldoorn, gaat ook naar de EK-indoor.

Atleten Thijmen Kupers, Suzanne Voorrips en Marit Dopheide van Team 4 Mijl uit Groningen zijn geselecteerd voor de EK indoor

Suzanne Voorrips, hier tijdens haar winnende serie in Apeldoorn, gaat ook naar de EK-indoor. Foto Neeke Smit

Thijmen Kupers, Suzanne Voorrips en Marit Dopheide van Team 4 Mijl uit Groningen zijn geselecteerd voor de EK indoor atletiek in het Poolse Torún.

Dat heeft technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie gisteren bekendgemaakt. Het Nederlandse team dat begin maart naar Torún gaat, telt totaal 35 atleten, onder wie 17 vrouwen en 18 mannen.

Na de NK indoor van het afgelopen weekeinde in Apeldoorn was het nog even afwachten wie er precies zou worden geselecteerd. Zo hadden op de 800 meter maar liefst acht atleten de EK-limiet gelopen, terwijl er op deze afstand maar drie Nederlanders mogen meedoen. Nederland wordt in maart op de 800 meter vertegenwoordigd door de kersverse nationaal kampioen Djoao Lobles, de nummer twee van de NK Thijmen Kupers uit Groningen en bronzenmedaillewinnaar Jurgen Wielart. De laatste kreeg van de keuzecommissie de voorkeur boven de Groninger Bram Buigel, die op de NK vierde werd.

Keuze gemakkelijker

De keuze van de vrouwen voor EK-deelname op de 800 meter was gemakkelijker, omdat daar veel minder de limiet hebben gelopen. Suzanne Voorrips mag naar Polen afreizen. Ze is meervoudig Nederlands kampioen op deze afstand, maar moest afgelopen weekeinde in Apeldoorn de NK-finale aan zich voorbij laten gaan vanwege lichte spierklachten. Voorrips startte niet omdat ze met het oog op de EK geen enkel risico wilde nemen. De Groningse vertegenwoordigt Nederland op de 800 meter samen met Britt Ummels en Bregje Sloot, de nummers één en twee van de NK.

Nederland heeft ook uitnodigingen binnengekregen voor beide estafetteploegen op de 4x400 meter. Marit Dopheide van Team 4 Mijl is één van de atleten die daarvoor is geselecteerd. Ze kreeg eerder te maken met een coronabesmetting, maar is die helemaal te boven gekomen. Zo verbeterde Dopheide tijdens de NK op de 400 meter twee keer haar indoor-PR. Ook Eveline Saalberg en Andrea Bouma zijn bij de vrouwen voor het estafetteteam geselecteerd.

Femke Bol

Daaraan kunnen ook Femke Bol, die op de 400 meter voor de vierde op rij een Nederlands record liep, Lieke Klaver en Lisanne de Witte gaan meedoen. Deze laatste drie lopen op de Ek verder individueel de 400 meter, waarvoor ze zich hebben geplaatst.

Veel Nederlandse atleten lieten tijdens de NK in Apeldoorn zien in bloedvorm te zijn, waardoor het EK-team groot is. ,,De omvang van de ploeg is nooit een doel, belangrijker is dat er heel veel kwaliteit in zit én een aantal nieuwe gezichten’’, zegt Roskam. ,,We mogen veel finaleplaatsen verwachten en we doen serieus mee om het podium.”

De technisch directeur doelt onder meer op Femke Bol, die op de 400 meter dit seizoen in Europa veruit de snelste is. Nadine Visser is kansrijk om haar Europese titel op 60 meter horden te prolongeren. Verder zijn Joris van Gool (60 meter), Lieke Klaver (400 meter). Liemarvin Bonevacia (400 meter), Tony van Diepen (400 meter), Mike Foppen (3000 meter) en Maureen Koster (3000 meter) medaillekandidaten.

De Europese Kampioenschappen Indooratletiek in Torún starten op donderdag 4 maart, met als eerste onderdeel voor Nederland het kogelstoten (vrouwen), en duren tot en met zondag 7 maart. Het slotstuk zijn de 4x400 meter estafettes.

Het EK-team:

Vrouwen, Jamile Samuel, 60 meter, Naomi Sedney, 60 meter, Femke Bol 400 meter, Lieke Klaver, 400 meter, Lisanne de Witte, 400 meter, Britt Ummels, 800 meter, Bregje Sloot, 800 meter, Suzanne Voorrips, Groningen Atletiek, 800 meter, Jip Vastenburg, 3000 meter, Maureen Koster, 3000 meter, Nadine Visser, 60 meter horden, Zoë Sedney, 60 meter horden, Jessica Schilder, kogelstoten, Nadine Broersen, meerkamp, Marit Dopheide, AV Sprint, 4x400 meter estafette, Eveline Saalberg, 4x400 meter estafette en Andrea Bouma, 4x400 meter estafette

Mannen:

Joris van Gool, 60 meter, Raphael Bouju, 60 meter, Liemarvin Bonevacia, 400 meter, Jochem Dobber, 400 meter, Tony van Diepen, 400 meter, Thijmen Kupers, Groningen Atletiek, 800 meter, Djoao Lobles, 800 meter, Jurgen Wielart 800 meter, Bram Anderiessen, 1500 meter, Mahadi Abdi Ali, 1500 meter, Valentijn Weinans, 1500 meter, Mike Foppen, 3000 meter, Koen Smet, 60 meter horden, Menno Vloon, polsstokhoogspringen, Pieter Braun, meerkamp, Rik Taam, meerkamp, Ramsey Angela, 4x400 meter estafette en Nout Wardenburg, 4x400 meter estafette.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu