Van held naar schlemiel: het overkwam Michael Verrips afgelopen week. Was de doelman van FC Emmen tegen FC Utrecht nog de held, tegen Sparta leek zijn blunder de zeventiende nederlaag van het seizoen in te leiden. Ware het niet dat FC Emmen via een late strafschop langszij kwam.

„Ik denk dat FC Emmen gaat winnen”, zei onze analist Marnix Kolder voorafgaand aan het duel met Sparta Rotterdam. Volgens de oud-aanvaller van de Drentse eredivisionist misten de Spartanen het nodige vertrouwen omdat ze dit kalenderjaar nog niet wonnen. FC Emmen pakte daarentegen de afgelopen weken de draad weer enigszins op met twee overwinningen op rij. Maar nog belangrijker: het vertoonde spel gaf de burger moed. Twee zwaluwen maken echter nog geen zomer, bleek gisteren.

loading

Met vrijwel dezelfde elf spelers waarmee afgelopen weekend FC Utrecht verrassenderwijs over de knie werd gelegd, leek FC Emmen de tegenstander gisteren direct vanaf het eerste fluitsignaal het vuur aan de schenen te willen leggen. Er werd goed gecombineerd en Sparta kwam er nauwelijks aan te pas, maar de Rotterdammers maakten daar eerlijk gezegd ook weinig aanstalten toe. Ze zakten voornamelijk in en wierpen een muur op waar FC Emmen maar niet door leek te komen.

Gigantische blunder van Michael Verrips

De grootste kans op de voorsprong kwam al na vijf minuten, toen Luka Adzic vanaf elf meter alle vrijheid had om uit te halen. Maar de huurling van Anderlecht schoot ternauwernood over en bedekte zijen gezicht diep in zijn handen. Beter dan dat werd het de eerste helft niet. „Erg gezapig”, noemde Kolder het zelfs. „FC Emmen kwam niet verder dan een beetje heen en weer tikken rond de middellijn. Het was wel verzorgd aan de kant van de Drenten, maar mede door een gebrek aan tempo totaal niet dreigend.”

En als je ‘m zelf niet maakt, treedt het aloud gezegde vaak in werking: dan valt-ie aan de andere kant. Zo ook gisteravond. Uitgerekend Michael Verrips, de afgelopen week veelvuldig bewierookte held vanwege zijn rol in de winst op FC Utrecht, ging op slag van rust gruwelijk in de fout. De doelman schatte een afstandsschot van Spartaan Laros Duarte verkeerd in en zag de bal via zijn lichaam achter zich langzaam over de doellijn hobbelen. Kolder: „Echt een gigantische blunder. Meer kan ik er niet van maken.”

FC Emmen dwingt bar weinig af

Direct na rust haalde trainer Dick Lukkien de ongelukkig spelende Adzic naar de kant en bracht in zijn plaats Paul Gladon, in de wetenschap dat Sparta - uiterst tevreden met de voorsprong - de bus in de tweede helft alleen nog maar pontificaler voor het eigen doel zou parkeren. Met Gladon in de ploeg had FC Emmen een kapstok. De daaromheen dartelende De Leeuw, die een linie was teruggezakt, leek na een kwartier spelen de gelijkmaker binnen te schieten. Maar de bal stuiterde via de paal weer het veld in.

In het restant van de eerste helft tekende zich een scenario af waarop niemand in Emmen had gehoopt. Vechtend voor de overwinning en de aansluiting bij degradatieconcurrenten ADO Den Haag en Willem II, leek de energie uit het elftal van Dick Lukkien weg te vloeien. Aanvallend kwam de ploeg er steeds minder aan te pas. Behalve twee vrije trappen, waarvan eentje uit de kruising werd geplukt en de ander net naast ging, dwong FC Emmen bar weinig af.

Strafschop redt vege lijf van FC Emmen en Verrips

De wedstrijd leek dan ook af te stevenen op een nederlaag, de zeventiende van het seizoen. Maar in de ultieme slotfase belandde de bal in het strafschopgebied van Sparta op de hand van Adil Auassar. Met behulp van de VAR wees scheidsrechter Danny Makkelie resoluut naar de stip. Een koud kunstje voor De Leeuw, die zo zijn achtste treffer van het seizoen maakte en daarmee het vege lijf van zijn ploeg én dat van zijn keeper redde. „Terecht”, aldus Kolder, „maar ze hadden meer verdiend.”

Neemt niet weg dat FC Emmen weinig op schiet met een puntje in de kelder van de eredivisie.

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen