Leeuwinnen laten steekje vallen tegen stugge Ieren

Nederland was na twee zeges goed op weg om zich voor het WK te kwalificeren. Dinsdagavond liet de Europees kampioen met een 0-0 gelijkspel tegen de Ierse vrouwen een steekje vallen.

De bal wilde er tot frustratie van het Nederlands team en de Oranjesupporters niet in tegen de stugge Ieren. Vivianne Miedema schoot in de slotfase hard naast en over. En de scheidsrechter weigerde ondanks hevige protesten van de Oranjespeelsters drie minuten voor tijd na een vermeende handsbal de bal op de stip te leggen. Een doelpunt zat er doodeenvoudig voor het Nederlands team niet in in de Goffert in Nijmegen.

Gaten

De Nederlandse vrouwen hadden in de eerste helft al veel moeite om gaten in de stugge Ierse defensie te vinden. Hoewel de bezoekers op papier een stuk zwakker waren dan de Europees kampioen, bleek de Ieren niet van plan om zonder veel verzet aan een grote overwinning van de Oranjeleeuwinnen mee te werken. Daarbij was het oppassen voor de twee behendige spitsen Amber Barret en Denise O’ Sullivan, die op gevaarlijke counters loerden.

Arsenal

De grootste kans was voor rust voor de Hoogeveense spits en topscorer Vivianne Miedema, die na 38 minuten wat ruimte kreeg. De speelster, die bij het Engelse Arsenal haar geld verdient, aarzelde niet om met links keihard uit te halen. De bal raakte helaas voor Nederland slechts keihard de paal.

Wapenfeiten

Eerder kon rechtsback Desiree van Lunteren na een-twee een andere grote mogelijkheid niet met succes afronden. De opgestoomde rechtsback schoot van dichbij op de Ierse keeper. Met nog wat schoten van afstand, zoals van Sherida Spitse uit Sneek, dat maar een metertje overging, waren dat wel de wapenfeiten van Oranje in de eerste helft.

Lieke Martens

De tweede helft, waarin Renate Jansen Desiree van Lunteren had vervangen, gaf een zelfde spelbeeld te zien. Wel drong Nederland nog meer aan, maar de grote uitgespeelde kansen bleven schaars. Zo schoot Lieke Martens, die nog niet over haar EK-vorm beschikte, voorlangs. Spitse, de generaal op het middenveld, zag een hard schot net naast het Ierse doel vliegen.

Onzichtbaar

De vrij onzichtbare rechtsbuiten Shanice van de Sanden werd al snel na rust vervangen door Jill Roord, waarna zich meer en meer een stormloop op het Ierse doel ontwikkelde. Martens kopte over en Spitse schoot een vrije trap in handen van de keeper. Maar het vernuft, de accuratesse en geluk ontbraken aan Nederlandse zijde om de Ierse vesting definitief met een doelpunt te veroveren. Zo zag Miedema meerdere doelpogingen op het laatste moment gestuit door een been van de tegenstander. Ook knalde ze hoog over. Het mocht niet zo zijn.

Warm bad

Wel was het opnieuw of de Oranjeleeuwinnen in de derde wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het wereldkamioenschap voetbal, dat in 2019 in Frankrijk wordt gehouden, in een warm bad stapten. Het Goffert-stadion in Nijmegen, dat 13.000 Oranje-supporters herbergde, was binnen een luttel aantal uren compleet uitverkocht.

Zeven punten

Na de drie wedstrijden in de WK-kwalificatie heeft de Europees kampioen zeven punten gehaald.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.