Lennart Velema in actie op de 500 meter tijdens de wereldbeker.

Lennart Velema uit de stad Groningen is superblij met bronzen eerste World Cup-medaille

Lennart Velema in actie op de 500 meter tijdens de wereldbeker. Foto Vincent Jannink

De stad-Groninger Lennart Velema won op de 500 meter in Heerenveen met brons zijn eerste World Cup-medaille. Femke Kok heerste bij de vrouwen op de kortste sprintafstand.

Het duurde even voordat Stadjer Lennart Velema en zijn coach Erwin ten Hove van het Groningse Team IKO zich vanwege het behalen van brons op de 500 meter van blijdschap in de armen konden springen. Het wachten was nog op de rit van de Canadees Laurent Dubreuil, die in zijn eerdere race was gehinderd door zijn vallende tegenstander Ruslan Murashov en mocht overrijden.

Velema die op dat moment dankzij een tijd van 34,74 seconden derde stond, keek, terwijl iedereen verder was uitgereden, met Ten Hove vanachter het glas in de gang van Thialf vol spanning naar de rit van Dubreuil. Diens 35,13 was onvoldoende snel om de Groninger van het podium te stoten. Velema danste vervolgens uitzinnig van vreugde in de rondte. Zijn eerste medaille tijdens een wereldbekerwedstrijd was een feit.

,,Ik ben echt superblij’’, liet de sprinter weten, die zowel zaterdag als zondag op de 500 meter een persoonlijk record reed. ,,Ik reed eerder nooit onder de 35 seconden. Nu doe ik dat tijdens deze wereldbeker twee keer superdik. Ik ben echt sprakeloos.’’

Helemaal uit de lucht komen Velema’s snelle tijden niet vallen. ,,Ik rij het hele jaar al goed. Het loopt goed op de trainingen en technisch, zoals het diep zitten, gaat steeds beter. Deze 34’ers die ik hier schaats zijn heel vet. Het ijs was voor andere schaatsers soms wat moeilijk, omdat het wat uitbrak. Er waren op de 500 meter wat valpartijen, maar ik reed er behoorlijk goed op. Wat ik hier heb gepresteerd, daar kon ik alleen maar van dromen.’’

Velema klokte op de kortste sprintafstand zaterdag met 34,89 al een persoonlijk record. Daar deed hij zondag met een nog snellere 34,74 nog een schepje bovenop. Was zijn eerste race nog slechts goed voor een elfde plaats, zijn tweede 500 meter leverde de Groninger dus een derde plek op het podium op.

Volgens hem zit er nog rek in, zodat het de volgende World Cup, komend weekeinde in Heerenveen, mogelijk nog weer sneller kan. ,,Mijn opening kan nog wel sneller’’, analyseerde de 27-jarige Velema. ,,Ik ga in volle focus door. Het duurde bij mij wat langer voordat ik dit niveau behaalde en ik maakte niet gelijk heel grote stappen, maar dat doe ik op de 500 meter nu wel. Deze internationale medaille doet me heel veel.’’

De winst op de tweede 500 meter was voor de jonge Rus Artem Arefyev in 34,45, terwijl oud-Groninger Dai Dai N’tab zilver won in 34,65. N’tab had zaterdag de 500 meter in 34,55 nog gewonnen, maar deed het in de twee rondgang iets rustiger aan. ,,Ik merkte dat het ijs na de start afbrak. Toen werd ik wat voorzichtiger’’, zei de sprinter van Jumbo-Visma. ,,Het ijs was slecht na de vrouwenmanche en daardoor levensgevaarlijk voor ons als sprinters. Wij riskeren ons leven door met 60 kilometer per uur door de bochten te vliegen.’’

Volgens N’tab hadden de ijsmeesters in Thialf steken laten vallen bij de preparatie van de ijsvloer. Hij wees daarbij op de vele valpartijen op het onstabielere ijs, waarvan onder anderen ploeggenoot Kai Verbij en het Russische sprintkanon Pavel Kulizhnikov het slachtoffer werden. ,,De ijsmeesters hadden anders met het ijs moeten omgaan. Meer dweilen en het ijs anders moeten prepareren. Nu werd het met die valpartijen een spelletje binnen een spelletje. Dat is jammer. We zullen moeten kijken naar snel ijs, dat ook veilig is en daar hoort dan dweilen tussen de wedstrijden door zeker bij.”

De zoon van een Senegalese vader en een Nederlandse moeder was zaterdag na zijn zege op de 500 meter geëmotioneerd. ,,Er was even een momentje dat ik besefte dat ik vier jaar geleden voor het laatst nog een wereldbekerwedstrijd had gewonnen. Sindsdien is er natuurlijk het nodige gebeurd’’, zei de sprinter. Zo liep hij op ongelukkige wijze na twee valse starts kwalificatie voor de laatste Winterspelen mis.

Bij de vrouwen maakte Friezin Femke Kok zaterdag indruk met haar eerste World Cup-overwinning op de 500 meter in een snelle 37.08. Zondag herhaalde de nog maar 20-jarige schaatsster dat huzarenstukje met winst in een tijd van 37,27. Haar 37,08 was een evenaring van haar persoonlijke record en een fractie boven het Nederlands record van 37,06, dat sinds januari 2013 op naam staat van Thijsje Oenema.

Kok, die het wereldbekerklassement op de kortste sprintafstand aanvoert, verwacht nog sneller te kunnen: ,,,,Mijn start ging nog niet zo goed, die viel wat tegen. ,Maar ik reed daarna een heel goed rondje en ook de bochten en de kruising verliepen naar wens. Ik was heel blij met mijn tijd, maar toch wel weer jammer dat ik net niet ietsje sneller was. Weer 37,08, weer net niet. Met een betere start had ik het Nederlands record nu zeker gereden.’’

De Amerikaanse schaatsster Brittany Bowe won de 1000 meter, waarin de 32-jarige in de laatste race wereldkampioene Jutta Leerdam met ruim een halve seconde klopte in 1.13,60 minuten. Leerdam moest genoegen nemen met in 1.14,15 vierde. Het zilver was voor Jorien ter Mors (1.13,94), terwijl Femke Kok met een pr van 1.14,07 brons pakte. Ireen Wüst belandde met 1.14,61 op de vijfde plaats.

Thomas Krol won na de 1500 meter bij de mannen ook de 1000 meter. De schaatser van Team Jumbo-Visma kloklte een tijd van 1.07,48 en was daarmee net sneller dan zijn ploeggenoot Kai Verbij in 1.07,57. Verbij, die eerder op de 500 meter was gevallen, smaakte zo nog het genoegen van een zilveren medaille.

Pavel Kulizhnikov werd derde in 1.07,63, terwijl de overige Nederlanders met Hein Otterspeer, Wesly Dijs en Dai Dai N’tab respectievelijk op de dubbele sprintaftand op de plaatsen vier, vijf en zes eindigden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu