Lonneke Uneken uit Veendam bekroont succesvol jaar met brons op EK

De dolblije Lonneke Uneken met haar ouders en Renate Groenewold (tweede van rechts).

Lonneke Uneken uit Veendam heeft brons gewonnen op het EK wielrennen voor beloften in Alkmaar.

Achter de Italiaanse Letizia Paternoster en de Poolse Marta Lach reed de Veendamse naar de laatst overgebleven podiumplaats.

Uneken was een blije winnares van het brons bij de Europese titelstrijd voor beloften-vrouwen, rensters onder de 23 jaar dus. "Natuurlijk win je graag, maar als je naar de sprint kijkt, zag je dat de winnares duidelijk de sterkste was. Ik moest nog echt tot de streep sprinten om de Portugese Maria Martins af te houden in de spurt voor de derde plek. Ik denk dat dit het hoogst haalbare was voor mij vandaag.Als eerstejaars belofte mag ik denk ik al heel blij zijn met hoe het gaat dit seizoen. Dit is voor mij echt een bekroning."

Toonaangevend in het peloton

Nederland wilde voor een sprint gaan, maar geen optocht richting de streep. "We wilden de koers wel hard maken en hadden ook kansrijk kunnen zijn met een kleinere groep. Maar toen het samen bleef, was ik degene die het voor Nederland af mocht maken. Teamgenote Amber van der Hulst zette me goed van voren af en vervolgens kon ik mijn weg kiezen. En toen rolde er brons uit."

Uneken was vorig jaar één van de toonaangevende junior-vrouwen in het peloton. Toch moest de Veendamse nog hemel en aarde bewegen om een UCI-team te vinden. De Noorse formatie Hitec-TKH liet al weten heel blij te zijn dat ze de Groningse uiteindelijk besloten vast te leggen.

Ze wist tussen vedetten als Kirsten Wild en Marianne Vos al regelmatig top 10-klasseringen te behalen, met als uitschieter de derde plek in één van de ritten van de BeNe Ladies Tour vorige maand.

Boels Ladies Tour

,,Het gaat echt supergoed, dat had ik begin januari toch nooit kunnen denken. Ik ga nu even genieten van dit mooie resultaat, maar daarna ga ik toewerken naar de Boels Ladies Tour, een internationale etappewedstrijd uit de UCI Women’s WorldTour. Daar probeer ik een zo goed mogelijk resultaat te halen. Het de vraag of ik als jonge renster daar al kan winnen, maar daarom is het juist zo mooi dat dit EK in deze categorie bestaat. Dan kun je rijden om een zege te vieren. En blij zijn met brons.”

menu