Lycurgus-speler Geoffrey van Gent.

Volleyballers van Lycurgus uit Groningen winnen eenvoudig met 3-0 van SSS uit in Barneveld en blijven tweede in eredivisie

Lycurgus-speler Geoffrey van Gent. Foto Jan Kanning

De volleyballers van Amysoft Lycurgus hadden in een door de avondklok vervroegde wedstrijd met een 3-0 zege weinig moeite met SSS.

Met de setstanden 25-21, 25-12 en 25-16 boekten de Groningers zaterdagmiddag uit in Barneveld de derde overwinning op rij. De mannen van coach Arjan Taaij blijven daardoor met 12 punten uit vijf wedstrijden op de tweede plaats staan in de eredivisie. Koploper blijft Dynamo uit Apeldoorn, dat in de topper met 3-1 van Orion uit Doetinchem won. Dynamo heeft eveneens 12 punten, maar uit slechts vier duels.

De wedstrijd van Lycurgus tegen SSS was voor het Groningse team binnen het uur bekeken. Vanwege de avondklok was er om vier uur ‘s middags al met de wedstrijd begonnen, zodat Taaij en zijn spelers ruim op tijd terug waren in Groningen. Het volleybal hoeft zich als topsport weliswaar niet aan de avondklok te houden, maar volleybalbond Nevobo en de clubs vonden het beter om dat toch te doen.

Netjes

,,De topsportcompetities hebben vrijstelling van de avondklok, maar ten opzichte van de maatschappij is het netjes om de tijden van trainingen en wedstrijden daarop aan te passen’’, liet technisch directeur Joop Alberda van de Nevobo in de Gelderlander weten. ,,Iedereen kan overdag trainen, de sporthallen zijn leeg.” Al zullen er er wel eredivsiespelers en -speelsters zijn die overdag moeten werken.

De bond heeft voor de clubs voor 70.000 euro aan coronatests ingekocht, waarmee die tien tot twaalf weken vooruit kunnen. Testen is verplicht bij de clubs op het hoogste niveau om competitie te kunnen spelen.

Verschil was groot

De immer kritische Lycurgus-coach Arjan Taaij was na de zege op SSS tevreden, maar had toch wat aan te merken op het spel van zijn team. ,,Ja het verschil was groot’’, zei hij op de website van de club. ,,Maar als we op sommige punten de focus nog iets meer hadden weten vast te houden, dan kunnen we nog royaler winnen. Behalve het begin van de eerste set hebben we degelijk gespeeld. Ook mooi dat een aantal jongens de kans kon krijgen vandaag. Bennie Tuinstra was weer goed. Hij miste maar twee van de 29 ballen die hij kreeg. Een prima zege en op naar volgende week.’’

Taaij had zijn basisteam wat veranderd en begon met de Drent Geoffrey van Gent in plaats van de Canadees Jerome Cross, terwijl passer-loper Erik van der Schaaf in plaats van Auke van de Kamp aantrad. Van de Kamp had eerder last van een blessure en wordt af en toe wat gespaard. De weer uitstekende Bennie Tuinstra, Hossein Ghanbari, Dennis Borst, Steven Ottevanger en de Canadese spelverdeler Luke Herr completeerden het basisteam.

Surplus aan kwaliteit

Het veel betere Lycurgus was vanaf de eerste set de bovenliggende partij. Wel duurde het even voordat de Groningers hun surplus aan kwaliteit in punten uitdrukten, want SSS leidde even met 13-12. Maar Van Gent en Tuinstra zorgden vervolgens voor een 16-13 voorsprong, waarna de eerste set eenvoudig werd gewonnen met 25-21.

De tweede en derde set waren nog minder spannend en werden met 25-12 en 25-16 een gemakkijke prooi voor Lycurgus. De Fries Tuinstra werd met 19 punten net als vorige week wederom topscorer voor Lycurgus.

De Groningers hebben zaterdag thuis het duel tegen Talentteam Papendal vanwege de avondklok vervroegd naar 15.30 uur in het Alfa-college Sportcentrum.

Revanche

Koploper Draisma Dynamo revancheerde zich met de 3-1 winst op Orion voor de verloren halve finale tegen Orion in de Supercup. De Supercup, de eerste prijs van het door de coronapandemie geteisterde seizoen, werd gewonnen door Lycurgus dat in de finale in Ede te sterk was voor Orion.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu