Anco Jansen (l) en Caner Cavlan vieren de eerste thuiszege van FC Emmen op De Oude Meerdijk. Foto ANP Pro Shots

Maatjes Anco Jansen en Caner Cavlan na eerste zege FC Emmen: we gaan voor elkaar door het vuur

Anco Jansen (l) en Caner Cavlan vieren de eerste thuiszege van FC Emmen op De Oude Meerdijk. Foto ANP Pro Shots

Anco Jansen overtuigde zijn maatje Caner Cavlan deze zomer om voor FC Emmen te tekenen. Samen wezen ze de Drenten zaterdag tegen NAC Breda de weg naar een historische 2-0 thuisoverwinning.

Terwijl De Oude Meerdijk langzaam leegdruppelde, bezorgde Anco Jansen na een lange ereronde twee geleende grote vlaggen keurig terug bij de harde kern van de Brigata Fanatico, de rechtmatige eigenaar. ,,Die jongens mogen zelf het veld niet op. Krijgen ze weer een stadionverbod of weet ik veel wat. Je zou het misschien niet zeggen, maar ik ben best een nette jongen, hoor.”

Jansen was werkelijk zo blij als een kind. Toen Caner Cavlan in de catacomben over zijn klik met de aanvoerder verhaalde, stond Jansen zelf met een brede glimlach te luistervinken. De twee werden vrienden toen ze allebei nog voor De Graafschap speelden. ,,We zoeken elkaar veel op, zowel op als naast het veld”, zei Cavlan. We weten binnen de lijnen van elkaar wat we willen. Met sommige jongens heb je een speciale band. Anco is daar zeker één van.”

Turbo op de linkerkant

En Jansen, vica versa: ,,Ik weet wat Caner kan. Hij is er bij gebaat dat ik voor hem speel en andersom is het net zo. Hij zoekt je en zet daarna de turbo aan op de linkerkant, waarmee hij meer opties geeft. Ik kom het best tot mijn recht als er veel beweging om me heen is. Caner heeft daar het gevoel voor. Als dat eenmaal gaat lopen, zie je dat we heel moeilijk te verdedigen zijn.”

Cavlan maakte zaterdag op aangeven van Jansen de bevrijdende openinsgstreffer tegen NAC. Toen Lukkien de Doetinchemmer na rust vooruit schoof, voelde hij zich als een vis in het water. ,,Maar toen ik tegen Heerenveen de vijfde verdediger was, pakte het ook goed uit. Nu kwam ik beter tot mijn recht als extra man op het middenveld. Dat is ook de verdienste van de trainer. Hij geeft me veel vrijheid en zorgt ervoor dat de ploeg altijd vertrouwen blijft voelen.”

Recht van spreken

Toen Cavlan transfervrij over was gekomen van het Turkse Boluspor, benadrukte hij bij zijn entree dat hij vooral zijn voeten wilde laten spreken. ,,Waarom dat was? Je hebt pas recht van spreken als je presteert. Het gaat nu goed, maar ik moet me blijven bewijzen. Ik heb het liever over de ploeg. Emmen heeft het dan wel niet breed, maar we spelen wel met jongens die voor elkaar door het vuur gaan. Soms vallen we hard, maar we weten ook wat opstaan is.”

Bij Jansen stond de glimlach bijkans op zijn gezicht gebeiteld. ,,Laten we eerlijk zijn: de eerste helft was niet om aan te zien”, kraakte de Zwollenaar eerst nog een kritische noot. ,,Jafar Arias stond op een eiland, omdat de aansluiting van jongens als Glenn, Reuven en ik niet goed was.”

Hij vervolgde: ,,Met die omzetting in de rust waren we behoorlijk gebaat. We wilden voortborduren op die wedstrijd tegen Heerenveen, maar deze wedstrijd vroeg iets anders. Het was tactisch sterk van onze trainer dat hij alsnog heeft ingegrepen. Dit was namelijk echt een horde die we moesten nemen. We waren al eerder de betere ploeg tegen directe concurrenten, maar die wedstrijden trokken we niet over de streep. Nu spelen we goed, winnen we, houden we de nul en gaat iedereen blij naar huis. Ook wel eens een fijn verhaal om te vertellen.”

menu