'Man wilde reeks aanslagen plegen op EK'

Een jonge Fransman zou kort voor en tijdens het Europese kampioenschap voetbal een hele reeks aanslagen hebben willen plegen op onder meer moskeeën, belastingkantoren of de autoroutes. Dit hebben de Oekraïense autoriteiten maandag laten weten. Het EK begint vrijdag in Frankrijk.

De verdachte werd 21 mei aangehouden aan de grens met Polen. Hij was onder weg in een bestelwagen en en had onder meer 125 kilo TNT bij zich. Een topman bij de Oekraïense veiligheidsdienst, Vasily Gritsa, zei dat met de arrestatie van deze verdachte vijftien aanslagen in Frankrijk zijn verijdeld. Het gaat volgens Franse media om een 25-jarige man uit Lotharingen.

Hij wilde wapens, explosieven en munitie kopen in Oekraïne. Hij zou extreemrechtse denkbeelden koesteren en islamitische en joodse gebedshuizen, de autoroutes en belastingkantoren als doelwit hebben. De niet bij naam genoemde man werd volgens Kiev in de gaten gehouden sinds hij in december in Oekraïne vijf machinegeweren en twee raketwerpers had aangeschaft. Bij zijn arrestatie had hij ook ontstekingsmechanismen, bivakmutsen en duizenden kogels bij zich.

Tweede man

In Oekraïne zijn beelden van een arrestatie verspreid. Daarbij wordt ook een tweede man tegen de grond gewerkt, over wie verder niets naar voren is gebracht. Kiev stelt dat het hier om de arrestatie van de Franse terreurverdachte gaat. Het dagblad Le Figaro maandag dat de Franse politie nog steeds niets over deze zaak uit Kiev heeft vernomen. Wel zou er intussen in een gehucht tussen Nancy en Châlons-en-Champagne, Nant-le-Petit, huiszoeking in verband met deze zaak zijn gedaan.

Het grote Stade de France in de Parijse voorstad Saint Denis was in november tijdens een vriendschappelijke voetbalwedstrijd Duitsland - Frankrijk een van de doelwitten van terroristen. De jihadisten pleegden in en om Parijs zelfmoordaanslagen waarbij 130 mensen werden gedood en honderden gewond raakten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.