Marathon Rotterdam: parcoursrecord geen doel

De marathon van Rotterdam breekt voor de komende editie op zondag met een traditie. Verbetering van het parcoursrecord is niet langer het eerste doel van de organisatie. ,,We mikken vooral op een spectaculaire race waarin een groepje atleten tot aan de finish strijdt voor de overwinning. Dat is toch het mooiste voor het publiek'', aldus de nieuwe racemanager Marc Corstjens.

Als de recordtijd van 2.04.27 van de Keniaan Duncan Kibet uit 2009 er toch aan gaat, is dat meer een mooie bonus, meent Corstjens. ,,Dat krijg je er dan bij. Maar we moeten dit jaar realistisch zijn. We hebben een breed topveld, maar voor de atleten die aan de start komen is een tijd van 2.05 een hele opgave. Vandaar dat we onze tempomakers op die eindtijd laten vertrekken.''

De twee buitenlandse blikvangers zijn de Ethiopiërs Ayele Abshero en Tsegaye Kebede. Abshero liep in 2012 zijn beste tijd op de 42,195 kilometer in Dubai: 2.04.23. Hij won zo'n beetje alle grote wegwedstrijden die Nederland telt, maar liep nooit eerder in Rotterdam. Kebede is een atleet van faam, die brons veroverde bij de Olympische Spelen van Peking (2008) en de WK van Berlijn (2009) en bovendien twee keer de marathon van Londen won. Toch dateert Kebede's beste tijd van 2.04.38 ook al weer van vier jaar geleden.

Gunstig weer

,,Vandaar ook dat we niet inzetten op een parcoursrecord'', zegt Corstjens. ,,Ze zijn goed voorbereid, maar moeten afwachten of ze daadwerkelijk nog die 2.04 in de benen hebben. Wij hopen dat zij door een iets tragere doorkomst halverwege in staat zijn de tweede helft te versnellen. Dan kan er een goede tijd uitrollen, want Rotterdam heeft een snel parcours. Bovendien willen ze allebei namens Ethiopië naar de Olympische Spelen van Rio, maar weten ze ook dat een tijd van 2.04 nodig is om dat te halen.''

Het weer lijkt de atleten zondag gunstig gestemd. Volgens de voorspellingen is het droog, ligt de temperatuur in de ochtend rond de 10 graden en staat er een matige zuidoostenwind. Liefst 17.000 hardlopers wagen zich aan de klassieker over 42,195 kilometer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.