Marathonschaatser Daan Besteman (27) uit Groningen maakte de stap naar een grotere ploeg. Doel: zijn naam definitief vestigen en minimaal een keer podium te rijden. Maar het marathonseizoen is nog altijd niet van start gegaan en de kans dat dit alsnog gebeurt, lijkt nihil.

In de joggingbroek onderuitgezakt thuis op de bank met een filmpje op. Het was niet zoals Daan Besteman zaterdag 24 oktober voor zich had gezien. Eigenlijk had hij op het ijs moeten staan. In de outfit van zijn nieuwe ploeg, Or-Quest Bouw & Techniek.

Maar ja, corona. Het bommetje viel op 13 oktober, toen premier Mark Rutte alle competitiesport behalve het betaald voetbal een halt toeriep. Er kon een streep door de start van het marathonseizoen.

‘Je valt van teleurstelling in teleurstelling’

Drie maanden later is nog altijd geen zicht op de eerste wedstrijd. De schaatsbond heeft een draaiboek klaar om op 4 februari te beginnen, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld tafeltennis, handbal en korfbal is marathonschaatsen (nog) niet als topsport aangemerkt. ,,Je valt van teleurstelling in teleurstelling, ik baal dat we maar niet gezien worden als topsporters’’, zegt Besteman.

En dus wacht de 27-jarige inwoner van Groningen nog altijd op zijn debuut voor zijn nieuwe ploeg. Vorig jaar haakte hij definitief aan in het Nederlandse marathonpeloton, met meerdere noteringen in de top-10, een achtste plek op het NK en een verrassende winst op de massastart.

Weg naar de top

Die doorbraak liet even op zich wachten. Hoewel hij vijf jaar geleden al namens Bouwselect zijn debuut maakte in de topdivisie, ging Besteman maar langzaam vooruit. ,,Het waren sprongen waar ik niet tevreden mee was.’’ Omdat zijn studie wiskunde ook steeds drukker werd, verkaste hij naar het Amsterdamse studententeam Port of Amsterdam.

Daar kreeg hij meer vrijheid, zowel op als naast de baan. ,,Dat stukje rust hielp enorm.’’ Na het afronden van zijn studie voelde hij dat het tijd was voor weer een stap hogerop. In een cafeetje aan de Weissensee legde hij in januari al de eerste contacten met zijn nieuwe ploeg.

Opvolger Mats Stoltenborg

Bij Or-Quest is hij de opvolger van de naar Jumbo-Visma vertrokken Mats Stoltenborg, hoewel Besteman zich niet met hem wil vergelijken: ,,Hij rijdt extreem veel op de aanval en kan heel lang hard op kop sleuren. Ik ben meer een tactische rijder die het moet hebben van z’n snelheid.’’

Dat betekent niet dat hij elke marathon tot het einde wacht: ,,Er zijn mannen met een eindschot dat nog beter is. Het mooie is dat ik in een vrijbuitersploeg terecht kom. Degene die vooraan rijdt, is de kopman. Het kan zijn dat ik dat ben, maar het zal ook voorkomen dat ik een kopgroep moet verdedigen of een sprintje moet aantrekken.’’

Coronagrafieken

Naarmate de seizoenstart dichterbij kwam, begon hij al te vrezen voor het ergste. De coronagrafieken liepen op, er kwamen meer en meer maatregelen bij. Toch kwam de afgelasting van de competitiestart als een schok.

De inwoner van Groningen zette snel de knop om. Hij kon gewoon blijven trainen op het ijs in Leeuwarden en zorgde dat hij fit bleef voor het geval de competitie hervat zou worden. Tot halverwege december de harde lockdown volgde. Overdekte ijsbanen sloten de deuren, alleen Thialf bleef open voor de profbubbel op de langebaan. ,,We konden met het team nog wel naar Alkmaar of Haarlem, maar vonden dat de energie en tijd niet waard’’, vertelt Besteman. ,,Er is toch nog geen zicht op wedstrijden.’’

Dan maar de racefiets

In plaats daarvan houdt hij zijn conditie op peil op de racefiets. ,,Het is natuurlijk balen, maar tegelijk was het lekker om met kerst en oud en nieuw een keer geen druk wedstrijdprogramma te hebben.’’

Is alle harde trainingsarbeid voor niets geweest, als er helemaal geen wedstrijden komen? ,,Nee’’, vindt Besteman. ,,Ik baal vooral voor de sport en de organisatie eromheen.’’ Al is hij ook wel benieuwd wat hij kan laten zien: ,,Mochten er toch nog wedstrijden komen, dan ga ik voor een uitschieter naar het podium.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport