Marathonzeges van Ensing en Den Hertog

Janneke Ensing uit Gieten won zondagavond op de schaatsbaan in Enschede voor de vijfde keer dit seizoen een schaatsmarathon. Ze was in de spurt van een kopgroep van zeventien sneller dan haar Italiaanse ploeggenote Francesca Lollobrigida van Athleteshop.nl/Koopjesdrogisterij.nl. De Amerikaanse Heather Richardson-Bergsma, als langebaanschaatsster vooral thuis op de korte afstanden, waagde zich ook op het Twentse ijs om weer eens haar kwaliteiten als stayer te tonen. Ze werd beloond met het brons.

Ensing verstevigde haar leidende positie in het algemeen klassement. Ze heeft nu ruim 66 punten voorsprong op Iris van der Stelt en meer dan honderd op Jade van der Molen. ,,Dat heb ik nodig ook'', zei de rijdster, ,,want straks ben ik door de voorbereiding op het wielerseizoen zeker een paar weken weg.''

De Groninger student Sjoerd den Hertog won in Enschede bij de mannen de elfde marathon in de reeks om de KPN Cup. Hij troefde Robert Post en Thom van Beek af. Zij maakten deel uit van een vluchtgroep van negen man. Den Hertog wachtte de eindsprint niet af en nam in de jacht op goud op het juiste moment het initiatief. Hij werd niet meer achterhaald. Ingmar Berga uit Hoogeveen bleef eerste in de algemene rangschikking.

Voor Den Hertog was het zijn eerste hoofdprijs. Hij stond zelfs nog nooit op het podium. ,,Ongelooflijk'', stamelde de 23-jarige Groninger. ,,Aanvankelijk ging ik niet voluit maar met nog vijf ronden te gaan zag ik echt kansen en heb ik vol gas gegeven.'' Jorrit Bergsma maakte de finale bloedstollend. Een val in de laatste bocht na een botsing met Jan Blokhuijsen maakte een einde aan zijn aanval, die leek te slagen. Het incident redde de primeur van Den Hertog.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.