Noorderling Marcel Bosker ligt ondanks een verzwikte enkel op koers voor een medaille na de eerste dag van het EK allround schaatsen in Thialf in Heerenveen.

Het goud is echter normaal gesproken al buiten bereik. Dat wordt als de rest van het toernooi volgens verwachting verloopt een prooi voor de sterke Patrick Roest, de ploeggenoot van Bosker bij Jumbo-Visma.

Roest nam de leiding in het tussenklassement na een sterke race op de 5000 meter. De drievoudige wereldkampioen allround zette met een tijd van 6.10,25 de concurrentie op flinke achterstand. Hij begint zondag aan de 1500 meter met een voorsprong van 2,50 seconden op de Noor Sverre Lunde Pedersen.

Fysiotherapeut

Pedersen, de winnaar van de 500 meter reed op de 5000 meter de vijfde tijd (6.19,97). Bosker staat derde in de tussenstand na twee afstanden, op 3,08 van ploeggenoot Roest. De EK-debutant finishte op de 5000 meter als derde (6.15,81).

Dat deed de zoon van de oud-schaatsers Henriët van der Meer, afkomstig uit Smilde, en Ronald Bosker uit Loppersum, met een pijnlijke en enigszins gezwollen enkel. ,,Ik ben er tijdens de warming-up doorheen gegaan’’, zei Bosker. ,,Op de 500 meter had ik er nog niet zoveel last van, maar tijdens de 5000 meter deed mijn enkel pijn. Ik laat de fysiotherapeut ernaar kijken, maar ik ga niet opgeven. Daarvoor is dit EK te belangrijk voor mij. Al was mijn enkel gebroken, dan ga ik nog door.’’

Revanche op zichzelf

Stayer Marwin Talsma, vierde op de 5000 meter (6.17,12), neemt in het klassement de negende plek in. De Zweed Nils van der Poel eindigde verrassend als tweede op de 5000 meter in een persoonlijk record van 6.13,03.

Roest was eerder op zaterdag nog allerminst tevreden over zijn race op de 500 meter. Na een haperende start moest hij zijn tegenstander Pedersen laten gaan. Het verschil tussen de nummers 1 en 2 was nog wel vrij klein: 36,25 tegenover 36,39. ,,Een slechte race, eentje om snel te vergeten”, oordeelde Roest kort en krachtig bij de NOS. ,,Het was technisch niet goed en daar baal ik onwijs van.”

Even onder eigen baanrecord

Een paar uur later nam Roest revanche op zichzelf. Hij startte zeer ambitieus en zat halverwege zijn race ruim onder zijn eigen baanrecord van 6.08,21, dat hij eind december in Thialf reed onder ideale omstandigheden. In de laatste drie ronden echter besloot Roest zich zaterdag niet te forceren, ook met het oog op de 1500 meter en de 10.000 meter die zondag nog wachten.

Behoorlijk strijden

,,Ik begon heel snel en moest mede daardoor in de slotfase behoorlijk strijden, maar ik ben wel blij dat ik mijn race goed heb kunnen afsluiten”, zei Roest, die keurig rondjes van in de 29 seconden bleef rijden. ,,Ik zal nooit durven zeggen dat een kampioenschap na de eerste dag al is beslist, maar ik sta er in elk geval heel goed voor. Ik heb een mooie klap uitgedeeld.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport