Martina stunt met goud op 100 meter

Churandy Martina heeft donderdag voor een daverend succes gezorgd bij de EK atletiek in Amsterdam. De sprinter uit Curaçao veroverde de gouden medaille op de 100 meter. Dat was een verrassing, want hij had zich als langzaamste geplaatst voor de finale van het koningsnummer.

Martina klokte 10,07 en liet de Turk Jak Ali Harvey, die dezelfde tijd kreeg, net achter zich. De Franse topfavoriet Jimmy Vicaut pakte het brons in 10,08. Solomon Bockarie werd zevende in 10,25.

De 32-jarige Martina liep in de halve finale 10,16 en was minder snel dan landgenoot Bockarie, die met 10,13 een ticket voor de Spelen in Rio bemachtigde. Martina had dat startbewijs al op zak en kon zich volledig richten op de finale.

Zijn start was niet super, maar de versnelling op de laatste meters indrukwekkend. Martina pakte zodoende zijn derde Europese plak, want in 2012 veroverde hij al goud op de 200 meter en de 4x100 meter estafette. Zijn doel voor de EK in eigen land: drie keer goud. De 200 meter en de estafette komen nog.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.