Mathieu van der Poel raakt op VAM-berg bij Wijster NK-titel kwijt aan Timo Roosen

Timo Roosen gaat als eerste over de finish Foto: Marcel Jurian de Jong

 Mathieu van der Poel heeft zijn nationale titel op de weg zondag in moeten leveren. De titel ging zondagmiddag op het parcours van de Drentse ’kunstmatige’ VAM-berg naar Timo Roosen (Jumbo-Visma).

Hij mag een jaar lang in het rood-wit-blauw gaan rijden. Sjoerd Bax werd tweede, voor Oscar Riesebeek.

loading  

Er vormde zich na 35 kilometer koers een omvangrijke kopgroep, zónder topfavoriet Van der Poel. Die moest dan ook in de achtervolging. Na 90 kilometer NK op de weg reden er 17 koplopers, en acht renners in de achtervolging. Een van hen: Van der Poel.

Concurrenten draaien Van der Poel een loer

Maar de frustratie spatte van de kopman van Alpecin-Fenix af, die tactisch een loer werd gedraaid door zijn concurrenten, met name Jumbo-Visma. Met nog 35 kilometer te gaan waren er zeven koplopers: Kooij, Groenewegen, Van Poppel (2x), Tusveld, Riesebeek en Bax.

Roosen rijdt kort voor de finish weg

Riesebeek, Bax en Tusveld leken over te blijven van de vluchtersgroep, maar Jumbo-Visma’s tactiek was zondag te sterk voor de concurrentie. Twee kilometer voor de finish reed Roosen ineens weg en dat bleek voor iedereen de doodsteek.

loading  

Van der Poel, kopman en favoriet voor wederom een NK-titel, gaf op, nadat hij in een tweede pelotongroep kwam en geen uitzicht meer had op de eindzege. Van der Poel gaf eerder te kennen dat hij vond dat hij in Tirreno-Adriatico te diep was gegaan en dat hij daarom niet top was tijdens de voorjaarsklassiekers. Zo diep gaan, dat zou hij niet snel vaker doen.

Met die woorden in het achterhoofd, was het raar om de uittredend kampioen al in de tweede ronde in de aanval zien te trekken. Toch kwam hij niet weg, misschien wel doordat hij zelf zijn eigen woorden hoorde echoën.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport