Matig AZ houdt Willem II van zich af

AZ heeft de derde overwinning van het seizoen op zak. In het eigen AFAS Stadion werd Willem II zaterdagavond met moeite verslagen: 2-0. Het eerste doelpunt viel voor rust en kwam van de voet van de Iraanse international Alireza Jahanbaksh. Pas in de blessuretijd van de tweede helft stelde de thuisclub de winst veilig via invaller Levi Garcia. Dankzij deze zege blijft de club van coach John van den Brom bovenin de eredivisie meedraaien.

Willem II voetbalde zeker het eerste kwartier heel brutaal mee met de thuisploeg, maar schrok zich een ongeluk in de twaalfde minuut toen Alireza Jahanbaksh met een voorzet AZ-spits Fred Friday bereikte. Hoewel de Nigeriaan de bal hard inkopte, wist doelman Kostas Lamprou via een miraculeuze redding een vroege achterstand te voorkomen.

Toch was het tien minuten later wel raak. AZ zette vanaf links een aanval op, het verdedigingsduo van Willem II Jordy Peters en Pele van Anholt botste tegen elkaar op en in blinde paniek werkte Darryl Lachman de bal weg. Die belandde enigszins gelukkig net buiten het zestienmetergebied bij Jahanbaskh, die zich niet bedacht en met links uithaalde: 1-0.

Het bleek geen bevrijdende openingstreffer voor de Alkmaarders. Die hielden een licht overwicht, maar creëerden nauwelijks kansen. Willem II mikte tot aan de rust op een spaarzame uitval, meestentijds over de linkerflank. Een keer dook Dico Koppers bij de achterlijn op. Hij bediende Erik Falkenburg die met links inschoot. De paal stond de gelijkmaker in de weg.

Na de pauze zochten de bezoekers nog nadrukkelijker het offensief. Dat resulteerde weliswaar in enkele aardige mogelijkheden, maar de Alkmaarse defensie onder leiding van Ron Vlaar bleef eenvoudig overeind.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.