Maximaal 27 miljoen voor winnaar EK

Het prijzengeld bij het Europees kampioenschap voetbal is dit jaar 301 miljoen euro. Dat is een recordbedrag aan prijzengeld. De winnaar van het toernooi in Frankrijk kan, afhankelijk van het aantal overwinningen, tot 27 miljoen euro verdienen. Vier jaar terug, bij het EK in Oekraïne en Polen, lag dat bedrag nog op 23,5 miljoen euro. Het totale prijzengeld was toen 196 miljoen euro. In 2008 lag het bedrag nog op 184 miljoen euro.

Het is voor het eerst dat 24 landen aan het Europees kampioenschap meedoen. Dit waren er tot dit toernooi zestien. Elke deelnemer krijgt een 'startpremie' van 8 miljoen euro. Een overwinning in de groepsfase van het toernooi levert een miljoen op, een gelijkspel 500.000 euro.

Elk land dat de achtste finales weet te bereiken, kan nog eens rekenen op 1,5 miljoen. Landen die nog een ronde verder komen, krijgen er daarna nog 2,5 miljoen euro bij. De vier halve finalisten kunnen vervolgens nog eens 4 miljoen euro bijschrijven. Het land dat de finale wint, krijgt 8 miljoen euro. De verliezend finalist moet het met 5 miljoen euro doen.

Het land dat het EK wint en ook de drie groepswedstrijden tot een goed eind brengt, komt dus uit op 27 miljoen: 8 miljoen startgeld, 3 miljoen voor drie overwinningen in groepsfase, 1,5 miljoen voor het bereiken van de achtste finales, 2,5 miljoen voor het halen van de kwartfinales, 4 miljoen voor deelname aan de halve finale en 8 miljoen voor het winnen van het toernooi.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.