Mendes Moreira (ex-FC Groningen) na racisme: 'Alsof er een mes in me werd gestoken'

Racisme in Nederland anno 2019. Oud-aanvaller van FC Groningen Ahmad Mendes Moreira ondervond het gisteren met zijn huidige club Excelsior tegen FC Den Bosch aan den lijve. ,,Ik heb nog nooit zoveel pijn gevoeld."

Zwaar geëmotioneerd raast Ahmad Mendes Moreira (24) van het veld af. Nadat hij voor de zoveelste keer door de fanatieke aanhang van FC Den Bosch is uitgescholden, is de maat vol. Tranen rollen over zijn wangen. Ploeggenoot Joël Zwarts probeert de aanvaller met Guinese roots te kalmeren. Scheidsrechter Laurens Gerrets heeft het duel zojuist stilgelegd. Wegens racistische geluiden aan het adres van ‘Achie’.

Heel erg triest

,,Heel erg triest dat dit in 2019 nog gebeurt. Dit hoort nergens op een voetbalveld thuis”, reageert het slachtoffer later op de middag. ,,Vanaf de eerste minuut werd ik k-neger, k-zwarte, Zwarte Piet en katoenplukker genoemd. Elke keer als de bal aan de linkerkant kwam, voor de tribune met de fanatieke fans, werd ik compleet uitgescholden. Op een gegeven moment brak ik. Het was alsof er een mes in m’n hart werd gestoken. Ik heb nog nooit zoveel pijn gevoeld.”

Op de M-Side, waar de Bossche harde kern zich verzamelt, staat een club mensen die eerder deze zondag nog heeft gedemonstreerd vóór Zwarte Piet tijdens de intocht. Er lopen pieten en er wordt, nadat Gerrets de spelers naar binnen heeft geroepen, een spandoek met ‘M-Side loves Zwarte Piet’ ontrold. Ook klinkt massaal ‘Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet’. Op sociale media circuleren beelden van een man die de Hitlergroet brengt.

Nog tijdens de wedstrijd komt FC Den Bosch met een eerste officiële reactie, waarin de zaak wordt gebagatelliseerd. Er zou geen sprake zijn van racisme, maar van ‘ludieke kraaiengeluiden’. ,,Het voorval heeft gezorgd voor een onnodig beladen sfeer", aldus de club. Al snel blijkt dat standpunt niet te handhaven. Den Bosch krijgt zo’n beetje de hele voetbalwereld over zich heen en slaat na afloop ineens een compleet andere toon aan.

In gesprek

,,Wij gaan in gesprek met de veiligheidsmensen en stewards die tijdens de wedstrijd op de M-Side stonden om aan de weet te komen wat zij precies gehoord hebben", zegt woordvoerster Ester Bal. ,,En daarnaast gaan we alle video- en audio-opnamen die er gemaakt zijn bekijken. Als blijkt dat er sprake is van racisme, zullen we daar stevig tegen optreden.”

Excelsior-directeur Ferry de Haan heeft dan al geen goed woord meer over voor de gebeurtenissen. ,,Heel merkwaardig dat dit nog gebeurt. Is het niet heel opvallend dat het bij één speler gebeurt? Ik merkte om me heen dat de mensen het eens waren met de supporters aan de overkant. Dat zegt genoeg. Het was niet altijd even vriendelijk op de tribune. De leiding van Den Bosch heeft daar wel excuses voor gemaakt."

Excelsior-trainer Ricardo Moniz spreekt na afloop over ‘zieke gekken’. ,,Ik ben in veertien landen geweest. Ook Polen en Hongarije, waar racisme een nog groter probleem is. Bij Ferencvaros had je de Mussolinibar. Daar hingen foto’s van Mussolini en die man met die snor (Hitler, red.) aan de muur. Ik ben daar op de hooligans afgestapt. Die mensen hadden de meest extreme ideeën. Er moet vanuit clubs veel meer interactie komen met dit soort criminele types. Dat zal hier ook moeten gebeuren.”

Doelpunt

Mendes Moreira scoort wel, de 1-2, en haalt zijn gram. Met twee handen achter de oren viert hij zijn treffer. Na afloop, wanneer het duel in 3-3 is geëindigd, zegt Den Bosch-trainer Erik van der Ven dat hij niet de zielige jongen moet uithangen. ,,Dan ben je ziek in je hoofd", wordt Mendes Moreira weer kwaad. ,,Hij heeft zelf drie donkere spelers in z’n selectie. Ik heb hier geen goed woord voor over.” Van der Ven wordt door de club aangesproken op zijn woorden en haalt ook bakzeil. ,,Dat had ik niet moeten doen. Ik handelde in een emotie”, zegt de coach later.

Racistisch bejegende Mendes Moreira haalt gram op Den Bosch-fans
Lees verder

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 31.249 nieuwsbriefabonnees

-->

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.