Merckx koopt politiechef om met fietsen

De Belgische oud-wielrenner Eddy Merckx moet zich na de zomer verantwoorden voor mogelijke omkoping. De vijfvoudig winnaar van de Tour de France zou in 2007 een flinke order hebben binnengesleept voor het leveren van stadsfietsen door een politiechef om te kopen. Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws beloofde Merckx de agent en diens vrouw twee dure fietsen van zijn eigen merk, in ruil voor een vriendendienstje.

De 'Kannibaal' reageerde op een openbare aanbesteding van de politie in Brussel, die op zoek was naar bijna vijftig stadsfietsen. Merckx zat met zijn aanbod iets onder de prijs van de concurrentie, dankzij hulp van de agent die de prijzen van de andere mogelijke leveranciers aan hem zou hebben doorgespeeld.

De zeventigjarige wielerheld en de agent ontkennen te hebben gefraudeerd. Volgens Het Laatste Nieuws beticht justitie Merckx echter van ,,actieve corruptie''. Hij moet zich verantwoorden bij de raadkamer, die beslist of de zaak wordt doorgestuurd naar de rechter. In dat geval dreigt een celstraf van twee jaar voor de beste Belgische wielrenner ooit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.