Merel Freriks uit Emmen geeft in Nederlands handbalteam haar visitekaartje af

Tegen Kroatië mochten de jonkies van het Nederlands handbalteam woensdagavond laten zien wat ze in huis hebben. Oranje won met 34-23 ruim, mede dankzij vijf goals van Merel Freriks uit Emmen.

De 20-jarige is de enige echte cirkelloopster in de selectie van het Nederlands handbalteam, maar kwam in de eerste twee gewonnen wedstrijden in poule C op het EK nog niet in actie. Woensdagavond liet bondscoach Helle Thomsen Merel Feriks, die in Duitsland uitkomt voor Bensheim/Auerbach, op een groot toernooi haar debuut maken.

Amega

De invallers, zoals behalve Freriks de uitblinkende Delaila Amega, lieten zien tegen het al uitgeschakelde en zwakke Kroatië uitstekend op het hoogste niveau te kunnen handballen Nederland was vanaf het begin de bovenliggende partij en ging zonder veel problemen af op een ruime overwinning.

Veel geweld

Specialist Freriks liet tegen Kroatië zien op de cirkel een uitstekend alternatief te zijn. Niet alleen scoorde de bij E & O opgeleide cirkelloopster vijf keer, ook was ze vaak slechts met veel geweld door de Kroatische defensie af te stoppen. Dat leverde Oranje meerdere strafworpen en doelpunten op.

Uitblinker

Maar de absolute uitblinker was de ook nog maar 21-jarige Delaila Amega, die acht keer soorde. Voor Nederland gaat het toernooi pas zondag verder in de hoofdronde tegen Noorwegen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.