Met oude zolen naar de Veenkoloniën

Hij is zo langzamerhand de nestor van het wielerpeloton, maar bovenal is Cor van Leeuwen nog altijd een echte podiumkandidaat. Ook tijdens de dertigste Omloop van de Veenkoloniën, die zaterdag wordt verreden.

In 2011 was hij de laatste regionale winnaar van de Grote Omloop van de Veenkoloniën, maar het gezamenlijke verleden van Cor van Leeuwen (36) en de Groninger clubklassieker gaat veel verder terug. In 2004 duikt de naam van de wielrenner uit Borger al op als hij als 23-jarige net achter drievoudig winnaar Martijn Lust in het stof bijt. En in 2006 zegt de prachtige kop in deze krant alles. ‘Lust is Van Leeuwen weer tot last’. Opnieuw wordt de in Musselkanaal opgegroeide coureur tweede achter de rappe sprinter uit Noord-Holland.

Alsof de tijd heeft stilgestaan staat Van Leeuwen ook anno 2017 ‘gewoon’ weer op de startlijst van de ‘Strontkoers’, zoals de weinig vleiende bijnaam van de klassieker met start en finish in Veendam luidt. Harde wind, plensbuien en modderige wegen staan vaak symbool voor de Omloop, maar ook als de weersomstandigheden - zoals het er naar uitziet - ronduit voorjaarsachtig zijn, moet er terdege rekening worden gehouden met de blonde kopman van het organiserende Team Eerens Stormvogels.

Piekmoment

,,De Omloop van de Veenkoloniën staat rood omcirkeld in mijn agenda, het is mijn eerste piekmoment van het seizoen’’, vertelt Van Leeuwen, die in de luxe positie verkeert als fulltime wielrenner door het leven te kunnen gaan. Naast zijn loopbaan als wegrenner is hij ook actief op de tandem met visueel gehandicapten. Daarvoor ontvangt hij een beurs van sportkoepel NOC*NSF. Bovendien heeft Van Leeuwen zijn eigen sponsoren binnen de stichting Support Visueel Beperkte Wielrenners. Plaatsing voor het WK in Zuid-Afrika is het doel.

Zaterdag ziet Van Leeuwen zichzelf zomaar op het podium eindigen in Veendam. Wie weet, behoort een herhaling van 2011 zelfs tot de mogelijkheden. In de Omloop Heeswijk-Dinter sprint hij zondag nog naar de tweede plaats, na een teleurstellende Ronde van Groningen op zaterdag.

Zooltjes

,,Dat lag aan het feit dat ik mijn materiaal niet goed voor elkaar had’’, bekent Van Leeuwen. ,,Dat was een drama. Ik had nieuwe zooltjes laten maken, maar die waren een centimeter hoger dan mijn oude. Dat voelde niet goed. Het was net of ik met een knikker onder mijn voet fietste. Ik kreeg over last van, van mijn knie, mijn bekken. Een centimeter is dan ineens heel veel. Zondag reed ik op mijn oude zooltjes, het liep gelijk weer lekker. Ik ga met veel vertrouwen van start in de Omloop. Op mijn oude zooltjes.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.