Michael de Leeuw ging op de schouders bij zijn teamgenoten en hoorde zijn naam vanaf de tribunes gescandeerd worden. Niet geheel onverdiend, want de aanvoerder van FC Emmen schoot zijn ploeg met een hattrick eigenhandig naar de zege op Heracles.

Na afloop van het duel tussen FC Emmen en Heracles Almelo stond Michael de Leeuw gisteren met een brede grijns op zijn gezicht de pers te woord. De aanvoerder was zojuist minutenlang toegezongen door het 987 koppen tellende publiek op de Oude Meerdijk, terwijl hij door ploeggenoten Keziah Veendorp en Sergio Peña op de schouders werd gehesen. De reden? Een onvervalste hattrick die zijn doelpuntentotaal van dit seizoen opkrikte naar twaalf en, nog belangrijker, de handhavingsmisse van FC Emmen extra leven in blies.

‘Ik raakte ‘m heerlijk, mooier kan niet’

Het mooiste doelpunt van de middag was De Leeuws tweede, een poeier via de onderkant van de lat die Heracles-doelman Janis Blaswich kansloos liet. „Miguel Araujo zag mij diep gaan en gaf een heerlijke bal”, memoreerde de spits van FC Emmen. „Tijdens de balaanname hoorde ik Paul Gladon roepen: ‘Alleen! Alleen!’ Om te voorkomen dat ik na zou denken en de tijd en kans zou verspelen. Door zijn coaching besloot ik ervoor te gaan. De bal viel natuurlijk ook wel erg lekker voor mijn voeten. Ik raakte ‘m vervolgens heerlijk en dan valt hij ook nog onderkant lat binnen, mooier kan niet.”

Het was even stil in de kleedkamer in afwachting van de komst van De Leeuw, maar zodra de captain de drempel over was barstte het feestgedruis los. „Iedereen was blij voor mij en voor elkaar, blij dat we hebben gewonnen. Het moest ook gebeuren als je de uitslagen op de andere velden zag (Willem II won van RKC Waalwijk en VVV Venlo verloor van Sparta Rotterdam, red.). Iedereen is nu euforisch en dat mag ook, maar we zijn er nog niet. We zijn weliswaar een plekje gestegen, maar er moeten nog meer punten worden behaald.”

‘Ik had vanaf het begin kippenvel’

Hoewel De Leeuw realisme predikt, is de honger naar meer bij lange na nog niet gestild. „Als je ziet waar we vandaan komen is het mooi dat we nu 16de staan, maar we staan respectievelijk één en twee punten achter op de plekken 15 en 14. De druk staat er nu vol op bij die ploegen (Willem II en RKC, red.) en wij gaan die verder opvoeren. Maanden geleden had ik voor die 16de plek getekend, maar als je kijkt naar waar wij nu staan zal niemand daar genoegen mee nemen. Ik heb alle vertrouwen en geloof dat we ons direct veilig kunnen spelen.”

En dan waren daar de toeschouwers die de aanvoerder en zijn medespelers ruimhartig toezongen. De laatste keer dat dat gebeurde was alweer even geleden, beseft De Leeuw. „Het was fantastisch om dit met onze supporters te kunnen vieren. Ik had vanaf het begin van de wedstrijd kippenvel, wát een ontvangst. Dit gaf ons extra energie. En dan te bedenken dat nu nog maar 10 procent van het stadion was gevuld. Moet je nagaan als het straks weer vol zit!”

‘Er blijkt toch echt kwaliteit in de selectie te zitten’

Of hij er gisteren extra van genoot in de wetenschap dat hij FC Emmen in de zomer verruilt voor FC Groningen? Nee, dat niet. Toch gaat hij de club missen. „Ik heb hier een toptijd gehad en hoop dat we het goed kunnen afsluiten. Dat betekent in de eredivisie blijven. Ik merk dat het goede gevoel van vorig jaar, toen we vrijwel elke uitwedstrijd ongeslagen bleven, ook nu weer in de groep is geslopen. Erg mooi om te zien dat dit gevoel door de resultaten van de afgelopen weken alleen maar groter wordt. Wat we de eerste tweeëntwintig wedstrijden riepen, dat er wel degelijk voldoende kwaliteit in deze groep zit, werd misschien met sarcasme ontvangen, maar het blijkt nu toch echt zo te zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen