Michel Butter jaagt op toppers uit Afrika

GRONINGEN De 30ste jubileumeditie van de 4Mijl kent weer een interessant deelnemersveld. Bij de mannen behoren twee Ethiopische atleten tot de belangrijkste kanshebbers voor de zege. De Nederlandse topatleet Michel Butter wil de beste Europeaan worden.

Racedirector Elske Dijkstra is blij dat ze deze week de Nederlandse klasbak Michel Butter nog heeft weten vast te leggen. ,,Wat de beste Nederlanders betreft zal Butter het moeten uitvechten met Roy Hoornweg. En om beste Europeaan te worden is de Brit Andy Vernon een belangrijke concurrent.’’

Maar de eindoverwinning op de 4Mijl, die zondag verlopen wordt tussen Haren en Groningen, wordt ongetwijfeld weer een Afrikaans onderonsje. Daartoe brengt organisatiebureau Golazo Noord Nederland een aantal toppers aan de start. Zoals de Ethiopiër Tamirat Tola, die afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro brons won op de 10.000 meter.

De 4Mijl vormt de ideale gelegenheid voor diens landgenoot Yigrem Demelash om revanche te nemen. In de door de Brit Mo Farah gewonnen race bleef Tola in Rio Demelash na een spannende eindstrijd slechts een honderdste van een seconde voor.

Butter verschijnt in goede vorm aan de start van het Groningse hardloopevenement. Afgelopen weekeinde was hij de beste Nederlander op de Singelloop in Utrecht. Hij werd op de 10 km vijfde in 28.59 minuten. Meervoudig Nederlands kampioen Roy Hoornweg eindigde al eens als achtste op de 4Mijl. Naast de (wereld)toppers komen ook veelbelovende talenten in actie, zoals de 18-jarige Davis Kiplangat.

Andere wedstrijdlopers zijn onder anderen: de Brit Ross Millington, Bart van Nunen, Richard Douma, Gert-Jan Wassink (17.59 in 2013) en Thijmen Küpers.

Het startveld bij de vrouwen is minder sterk en breed als in andere jaren. Wel van de partij is weer de Keniaanse Viola Kibiwot. ‘Miss 4Mijl’, die de race won in 2012, 2013, 2014 en 2015, is opnieuw een belangrijke kandidate voor de overwinning. In 2013 liep ze op het parcours een spectaculair wereldrecord van 19 minuten en 14 seconden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.