Het was een hard gelag voor de tafeltennissers van Klimaatgroepstars toen vorige week de eredivisie definitief werd beëindigd. Inmiddels is de blik in Middelstum weer voorwaarts gericht, op een mogelijke landstitel en een spiksplinternieuw onderkomen.

We schrijven 19 september 2020. Op het oog een doodgewone dag, maar niet in Middelstum. In een door aardbevingsellende aangetast sportzaaltje aan de Coendersweg voltrekt zich een historische gebeurtenis. Daar is het dat de roemruchte Groninger tafeltennisclub Klimaatgroepstars voor de vierde keer een terugkeer op het hoogste niveau viert. De club die in de volksmond nog altijd Midstars wordt genoemd, naar de naam waaronder in het verleden de nodige successen werden geboekt, speelt met 3-3 gelijk tegen Salamanders uit Wateringen. „Een terechte uitslag”, concludeert teammanager Jan Tammenga na afloop. „De kop is eraf.”

‘We deden bovenin mooi mee’

Het zou het begin moeten zijn van een seizoen waarin Tammenga met zijn team na een jarenlange afwezigheid in de eredivisie in eerste instantie wilde overleven. Wennen aan de hogere snelheid waarop het spelletje wordt gespeeld in vergelijking met de eerste divisie waarin Midstars alweer een paar jaar vertoefde. De Middelstumers zouden na die 3-3 echter nog drie wedstrijden spelen voordat de competitie wegens het oprukkende coronavirus een halt werd toegeroepen. Een hard gelag, want Midstars had zich inmiddels met vijftien punten op de derde plek genesteld en was goed op weg om ieders verwachtingen te overtreffen.

„We zaten in een goede flow ”, blikt Tammenga terug. De teammanager hoorde vorige week dat de eredivisie definitief niet meer wordt hervat. „Iedereen had er zin in om het op het hoogste niveau te laten zien. Helaas kwam er eind vorig jaar door corona al een kink in de kabel. Gezien de omstandigheden was het ergens ook wel te verwachten dat de competitie niet meer zou worden hervat. Toch is dat voor ons jammer. Want hoewel we de eerste wedstrijden tegen een paar mindere ploegen hebben gespeeld, deden we bovenin mooi mee. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is biedt ons de mogelijkheid om alvast naar volgend seizoen te gaan kijken.”

Kampioen worden op eigen manier

In aanloop naar dat nieuwe seizoen dat in september van start gaat, moet een eredivisiewaardig team op de been worden gebracht. Iets dat afgelopen seizoen goed gelukt was met spelers van eigen bodem en een paar uit het buitenland. Volgens Tammenga is de kans groot dat Emmenaren Pim van Schaik en Colin Rengers in ieder geval bijtekenen. De gesprekken met de in Middelstum opgeleide Shuohan Men zijn inmiddels gaande en die met de buitenlandse aanwas - Bastien Dupont, Enio Mendes, Anthony Tran - worden de komende weken opgestart. Tammenga: „Of die drie ook komend seizoen voor ons spelen, durf nu nog niet te zeggen.”

Ongeacht de samenstelling blijft de doelstelling hetzelfde: binnen drie jaar wil de Groninger tafeltennisclub titelkandidaat zijn. Dat kan door er een grote som geld tegenaan te gooien zoals diverse andere clubs in de eredivisie doen, maar met dat idee hoef je in Middelstum niet aan te komen. Tammenga: „Als je met dat geld drie goeie buitenlanders koopt, word je landskampioen. Wij doen het liever voornamelijk met jongens uit de regio, en in ons geval met Shuohan ook een dame. Niets is mooier dan de titel pakken met mensen die al jaren bij je club spelen. Dat heb ik vroeger zelf ook meegemaakt. Daarmee zet je iets neer voor de langere termijn.”

Houdbaarheidsdatum sporthal verstreken

Over iets neerzetten voor de langere termijn gesproken: Midstars is momenteel in gesprek met de gemeente Eemsdelta over het bouwen van een nieuwe ‘tafeltennisarena’ in het dorp. Het is een essentieel onderdeel van de plannen van de club om het tafeltennis, dat de laatste jaren flink aan populariteit heeft ingeboet, nieuw leven in te blazen. De vijf- zeshonderd man die in 1999 op de tribune zaten toen de laatste landstitel werd binnengesleept, worden de laatste jaren bij lange na niet meer benaderd. Een nieuwe accommodatie, rijp voor tafeltennisactiviteiten voor jong en oud, zou een stap in de goede richting kunnen betekenen.

Bovendien, zegt Tammenga, heeft de huidige hal aan de Coendersweg zijn langste tijd wel gehad. Er is inmiddels negen jaar gesteggeld over een vergoeding voor aardbevingsschade aan het onderkomen van Midstars en er is nog steeds geen oplossing. Uiteindelijk hebben de clubmensen het heft maar in eigen handen genomen en accommodatie weer toonbaar gemaakt. Muren zijn aangepakt en kozijnen en dorpels zijn vervangen en geverfd. Wie echter goed kijkt, kan de scheuren nog vinden: in de muren, in de fundering. De teammanager spreekt dan ook over de sporthal alsof de houdbaarheidsdatum bij wijze van spreken al is verstreken.

‘Tafeltennisarena biedt toekomst’

„De gesprekken over de tafeltennisarena zijn vorig jaar opgestart met de gemeente Loppersum en die leken de goede kant op te gaan”, legt Tammenga uit. „Maar die gemeente ging op in de nieuwe gemeente Eemsdelta. Daarmee zijn de gesprekken inmiddels hervat. Alle plannen liggen al klaar, maar het is nu afwachten hoe snel de gemeente en de Nationaal Coördinator Groningen tot een overeenstemming komen. Het zou fantastisch zijn als die hal er daadwerkelijk komt. Dan kan jong en oud er te allen tijde trainen, kunnen er internationale wedstrijden plaatsvinden en kan het dienen als uitvalsbasis voor trainingsstages. Dat biedt toekomst.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport