Miller stunt met zege in regenrace TT

De Australiër Jack Miller heeft zondag de 86e TT van Assen gewonnen in de MotoGP. De 21-jarige coureur van Honda stuntte met zijn allereerste zege in de koningsklasse, in een race die door regenbuien werd geteisterd.

De Spanjaard Marc Márquez nam geen enkel risico op de natte Drentse baan, maar finishte wel keurig als tweede. De leider in het kampioenschap liep uit op zijn naaste rivalen Jorge Lorenzo en Valentino Rossi.

De Spaanse regerend kampioen, een erkend hater van regen, arriveerde pas als tiende aan de finish. Publiekslieveling Rossi ging tot afgrijzen van de 105.000 bezoekers onderuit op zijn Yamaha en viel uit. De negenvoudig wereldkampioen lag op dat moment aan de leiding.

Regenbanden

De race startte toen het droog was, maar een eerdere regenbui had nat asfalt achtergelaten. Op regenbanden was het de Colombiaan Yonny Hernandez die de show stal en na een paar ronden de leiding nam. Hij was toch te overmoedig, want een glijpartij in de elfde ronde betekende een vroegtijdig einde van zijn race.

Na veertien van de 26 ronden besloot de wedstrijdleiding de race stil te leggen, omdat het hoosde en het gevaar op ongelukken te groot werd. Na een half uur pauze volgde de herstart voor de resterende twaalf ronden, met de Italiaan Andrea Dovizioso aan kop. De een na de ander vloog vervolgens van de gladde baan. Het begon met Dani Pedrosa, daarna volgden onder anderen Dovizioso en Rossi.

Opklaringen

Miller stoomde op van achteren en durfde ook een inhaalpoging te doen bij Márquez, die de Australiër liet begaan. De Honda-rijder profiteerde van lichte opklaringen aan het einde van de race en won, voor Márquez en de Brit Scott Redding.

Márquez vierde zijn tweede plaats als een overwinning. ,,Je kon hier vandaag vooral punten verliezen, dus ik heb voorzichtig en geconcentreerd gereden. Daarom zijn de punten die ik nu heb behaald heel belangrijk voor het kampioenschap.'' De Spanjaard staat op 145 punten, Lorenzo op 121 en Rossi op 103.

Miller, die tot dusver een moeizaam debuutseizoen beleefde in de MotoGP, was de koning te rijk. ,,Ik heb laten zien dat ik geen idioot op een motor ben en wel degelijk kan racen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.