Mo El Hankouri matchwinner voor FC Groningen in knotsgekke slotfase tegen Willem II

Mo El Hankouri haalt zijn gram in het Koning Willem II-stadion. Hij was goed voor twee goals, waaronder de winnende 2-3.

In een uiterst tumultueuze slotfase sleepte FC Groningen donderdagavond drie punten uit het vuur tegen Willem II. De zo vaak bekritiseerde Mo El Hankouri kroonde zich in blessuretijd tot de matchwinner.

Danny Buijs is dankbaar dat hij komend weekend met Mike te Wierik weer een ervaren verdediger in de armen kan sluiten, maar aanvallend blijft de spoeling dun voor de trainer van FC Groningen. Dat was donderdagavond ook tegen Willem II weer het geval. Omdat Alessio Da Cruz nog steeds niet helemaal is hersteld van een oude spierblessure, nam de vleugelspits in Tilburg weer plaats op de bank. Voor hem mocht Tomas Suslov komen opdraven. Een mooie opsteker voor het flamboyante talent, dat vorige weekend tegen FC Utrecht nog woedend van het veld stapte nadat hij tijdens zijn invalbeurt weer was gewisseld door Buijs. Het was een aanslag op het eergevoel van de jonge international van Slowakije, die nog een belangrijke rol voor zichzelf op zou eisen in Tilburg.

Joosten opnieuw geblesseerd

De problemen werden in aanvallend opzicht nog groter voor Buijs toen in het Koning Willem II-stadion Patrick Joosten na een kwartier op de grond ging zitten. De linksbuiten zat net als Da Cruz nog in het herstelproces van zijn vorige kwetsuur. De lange lijdensweg die hij al achter de rug heeft gaf de aftocht van de flegmatieke Nijmegenaar een extra triest tintje. Kijkend naar de bank wees Buijs Mo El Hankouri aan als de logische vervanger.

De wissel veranderde niet veel aan het spelbeeld tot dat moment. Willem II en FC Groningen lieten beide zien wel te willen voetballen en er een leuke wedstrijd van te willen maken, maar willen is nog iets anders dan kunnen. Veel soepele aanvallen waren er niet te zien in Brabant, laat staan dat er veel grote kansen te bewonderen waren voor beide doelen. FC Groningen eiste in de eerste helft wel het meeste balbezit voor zich op, maar kwam daaruit tot slechts vier doelpogingen waarvan er eentje tussen de palen werd gemikt.

Beste mogelijkheid voor El Hankouri

Jörgen Strand Larsen deed een aardige poging met een prima schot, maar de beste mogelijkheid was voor El Hankouri. De invaller deed vlak voor rust alles goed, leverde een scherp en hard schot af, maar dat werd stijlvol gepakt door Willem II-keeper Jorn Brondeel. Uit de corner die volgde was de mee opgekomen Ko Itakura nog dicht bij de openingstreffer, maar Jan-Arie van der Heijden wist de bal namens de Tilburgers nog net op tijd weg te werken. Willem II op zijn beurt zette doelman Sergio Padt voor rust twee keer aan het werk, waarbij het schot van Kwasi Wriedt in de blessuretijd van de eerste helft er het gevaarlijkst uitzag.

Dat gebeurde in de tweede helft, maar niet nadat Buijs zijn sterkhouder Azor Matusiwa in de kleedkamer had achtergelaten. De middenvelder was terug na een aantal wedstrijden in de lappenmand te hebben gezeten en eiste gelijk weer een belangrijke rol op met zijn onderscheppingen. Hij kon het alleen nog niet 45 minuten volhouden.

Suslov levert zijn aandeel

De tweede helft was 5 minuten oud toen FC Groningen de leiding nam. Zoals gezegd was het Suslov die zijn aandeel leverde. De 18-jarige aanvaller kwam even voorbij de middenlijn in balbezit en zette het met de bal aan de voet op een rennen. De Slowaak was niet bij te houden. Aangekomen in het vijandige strafschopgebied behield hij vervolgens ook nog eens uitstekend het overzicht. Hij bediende El Hankouri op maat, die doeltreffend uithaalde.

Even later leken de Groningers zelfs op 0-2 te komen toen Strand Larsen met een prachtige omhaal leek te scoren, maar de Noor stond buitenspel. In de tegenaanval was het raak voor Willem II. Het was de vaker ongelukkig spelende Wessel Dammers die de bal zomaar inleverde, waardoor Ché Nunnely vrije doortocht kreeg en Padt verschalkte.

Dammers weer de schlemiel

Even later ontsnapte FC Groningen dankzij de VAR ook aan een buitenspelgoal, maar 10 minuten voor tijd kwamen de noorderlingen alsnog op achterstand. Het werd allemaal nog erger voor Dammers, die de bal schampte en langs zijn eigen doelman zag gaan: 2-1. Het venijn van de wedstrijd zat hem duidelijk in de staart, want FC Groningen kwam alsnog weer langszij. Vanuit een hoekschop kwam de bal bij toeval voor het hoofd van Ko Itakura, die de 2-2 over de doellijn kopte.

De kruitdampen waren nog lang niet opgetrokken, want het was Willem II dat in de slotfase nog een paar grote kansen kreeg op de 3-2. Met kunst en vliegwerk ontsnapte FC Groningen tot drie keer toe. Het leken nog 5 loodzware minuten blessuretijd te worden voor de noorderlingen, totdat ze er zelf ineens razendsnel uit konden komen via Alessio Da Cruz. Die gaf af op El Hankouri, die zijn tweede van de avond, maar bovenal de winnende maakte.

‘FC Groningen de gelukkigste’

,,FC Groningen was de gelukkigste’’, oordeelde analist Jan Mennega. ,,Ze zaten op het eind zwaar in de problemen, maar door een goede counter winnen ze de wedstrijd. De overwinning is ook te danken aan de uitstekende wissels van Buijs.’’

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport