Mollema behoort tot favorieten in San Sebastian

Het is vaste prik na de Tour France: eerst een aantal criteriums, daarna volgt op zaterdag de Clasica San Sebastian, door Spaans Baskenland.

Is het lastig om op te laden na zo’n grote ronde? ,,Welnee”, zegt Adrie van der Poel, oud-winnaar van de klassieker.

Eigenlijk gaat het zo, weet Adrie van der Poel: veel renners hebben een week na de Tour niet heel veel zin in Clasica San Sebastian. Ze zijn vermoeid, maar weten dat het hun werk is en dat de klassieker al ruime tijd op de agenda staat.

Van der Poel: ,,Maar als je er bent, wil je er altijd het beste van maken. Zo gaat dat nou eenmaal. En als ik eerlijk ben: het is een fantastische wedstrijd om te winnen.”

Vier Nederlanders als eerste over de finish

Van der Poel was in 1985 de eerste Nederlander die de wedstrijd door Spaans Baskenland won. Dit jaar is de 38e editie, in totaal gingen er inmiddels vier Nederlanders als eerste over de finish. Na Van der Poel, Gert-Jan Theunisse (1988) en Erik Dekker (2000) was Bauke Mollema in 2016 vooralsnog de laatste.

En ook vandaag doet hij weer mee. Voor Mollema is het een kans om zijn seizoen meer kleur te geven, nadat hij de hoop op een goed klassement in de Tour te moest laten varen door een val. Zijn ervaringen in de klassieker zijn sowieso goed: Mollema eindigde in de afgelopen zes jaar zes keer in de top tien.

Mollema, Alaphilippe en Roglic zijn favorieten

Het parkoers is nagenoeg gelijk aan een jaar geleden. 229 kilometer lang, met onder meer twee keer de roemruchte Jaizkibel op het programma.

De renners moeten zich opmaken voor in totaal acht beklimmingen. Mollema behoort tot het rijtje favorieten, maar dat geldt misschien nog wel meer voor Julian Alaphilippe, die in de Tour indruk maakte, of Primoz Roglic van Lotto-Jumbo. Van der Poel: ,,Het zal een renner worden die aardig een bergje over kan komen, maar ook een die over een beetje snelheid beschikt. Alejandro Valverde of Greg van Avermaet bijvoorbeeld.”

Het parkoers voert langs mooie uitzichten langs de kust. ,,Maar geen renner die dat opvalt als je met 50 kilometer per uur langsrijdt”, zegt Van der Poel. ,,Tegenwoordig maakt deze wedstrijd deel uit van de UCI World Tour, als je die als renner heden ten dage op je palmares kunt bijschrijven is dat super.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.