Motorcoureur Bendsneyder derde op Silverstone

De Nederlandse motorcoureur Bo Bendsneyder heeft zondag voor de eerste keer het podium gehaald in de Moto3. De zeventienjarige Rotterdammer eindigde op het circuit van Silverstone als derde in de Grote Prijs van Groot-Brittannië. De beste prestatie van Bendsneyder in zijn debuutseizoen was de zevende plek, een klassering die hij in de vorige twee grands prix haalde.

De Nederlandse tiener ging de slotronde op Silverstone zelfs in als leider van de race, maar werd in de laatste kilometers nog gepasseerd door twee coureurs, onder wie ploeggenoot Brad Binder. De Zuid-Afrikaan pakte de winst en verstevigde daarmee de leiding in het WK-klassement met 204 punten, al 86 meer dan zijn eerste belager Jorge Navarro. Bendsneyder zag ook de Italiaan Francesco Bagnaia in de laatste ronde voorbij gaan, maar was met zijn eerste podiumplaats in het WK niettemin dik tevreden.

,,Geweldig'', jubelde de Rotterdammer vlak voor de huldiging. Hij moest zich op het podium tevreden stellen met een energiedrankje, omdat hij nog te jong is voor champagne. ,,Ik heb alles gegeven, op het einde kon ik zelfs Brad passeren. Maar ik moest hem wel voor laten. Hij rijdt voor de wereldtitel en dus probeerde ik in de laatste ronde om iedereen te blokken en tweede te worden. Bagnaia kwam nog voorbij, maar de derde plaats is ook super.''

Straf

Bendsneyder had in de kwalificatie al aangetoond dat hij met de besten mee kan. De KTM-coureur uit het team van Aki Ajo zette de derde tijd neer, achter de Italianen Bagnaia en Enea Bastianini. Bendsneyder moest echter vanaf de achtste plek starten, omdat hij tijdens de vrije training te langzaam had gereden. Voor straf werd hij daarom vijf plaatsen naar achteren gezet.

De race ontaardde in een thriller, met een steeds groter wordende groep van coureurs die rondenlang aan kop voor iedere meter streden. Bendsneyder reed geruime tijd rond de achtste plaats rond, maar kwam in de slotfase sterk opzetten. ,,Met oude banden werd ik steeds sterker en sneller. Ik kon zelfs buitenom inhalen en plekjes winnen. Het was super om even aan kop te rijden.'' Bendsneyder klom met 52 punten naar de dertiende plek in de WK-stand.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.