Nacompetitie voetbal: wie promoveert en wie degradeert?

Op veel amateurvelden was afgelopen weekend de ontknoping van het seizoen. Ploegen streden voor promotie of lijfsbehoud of tegen degradatie. Wat waren de consequenties op de Drentse en Groningse velden?

Om hoofdklasse
SVBO strijdt voor een plekje in de hoofdklasse. De eerste wedstrijd tegen Groene Ster uit Heerlen ging met 3-0 verloren. Volgens SVBO-trainer Rolf Veneboer maakte de arbitrage enkele kapitale blunders. Volgende week zondag is de return in Barger-Oosterveld.

Om eerste klasse zaterdag
Noordscheschut is er niet in geslaagd te promoveren naar de eerste klasse. Tegen Leeuwarder Zwaluwen werd vorige week met 0-0 gelijkgespeeld. De thuiswedstrijd eindigde na een dubieuze strafschop voor de Friezen in 2-2, waarna de strafschoppen beter werden genomen door de gasten uit Leeuwarden.

De Emmense derby tussen DZOH en Drenthina eindigde in het voordeel van Drenthina. Vorige week werd het 1-1, waarna Drenthina bij DZOH met 2-1 won. Zo'n 1500 toeschouwers zagen dat de bezoekers door de zege promoveren naar de eerste klasse. DZOH speelt ook volgend seizoen in de tweede klasse.

Frits Vermeulen van VKW is voorbij Anjo Willems en in duel met Han Miedema

Om eerste klasse zondag
VKW won dit seizoen in de competitie twee keer met 1-0 van LSC 1890 uit Sneek. Het eerste duel in de nacompetitie in Westerbork eindigde ook in een 1-0 zege voor de Drenten. In Sneek was het verschil wederom minimaal, maar wel in het voordeel van VKW: 2-1. Daardoor promoveren de mannen van trainer Jan Wielink naar de eerste klasse.

TEVV verloor vorige week met ruime cijfers van LAC Frisia (7-0). Op eigen veld was het resultaat draaglijker (2-2), maar dat was niet genoeg om lijfsbehoud zeker te stellen. Toch heeft TEVV nog hoop, omdat Joure zich heeft teruggetrokken. Op neutraal terrein in Bakkeveen speelt TEVV zondag tegen LSC 1890.

Om tweede klasse zaterdag
VV Groningen promoveert naar de tweede klasse. Nadat in de voorlaatste competitieronde de koppositie werd afgestaan aan Pelikaan S, moest VVG promotie via de nacompetitie afdwingen. Dat lukte eenvoudig. In een poule werden DESZ (3-1) uit Zwartsluis en ONT (5-1) uit Opeinde verslagen.

Ook Aduard 2000, dat in de competitie als zesde eindigde, maar wel een periodetitel pakte, promoveerde naar de tweede klasse. Vorige week won de ploeg van trainer Rob Vliek met 6-1 van SC Elim. In Drenthe werd het 1-1, waardoor de meegereisde supporters feest konden vieren.

Danny Kiekebelt (links) en Nick Koster in het blauw van Noordscheschut worden door Redmer Nijboer (links) en Joost Jesse Visser gehinderd

Om tweede klasse zondag
Nomen est omen. Dalen degradeert voor de tweede keer op rij. Vorig seizoen nam het via de nacompetitie afscheid van de eerste klasse. Dit seizoen eindigde Dalen wederom in de onderste regionen en was de nacompetitie wederom niet aan de Drenten besteed. Tegen Velocitas 1897 werd vorige week in Groningen nog met 2-1 gewonnen, maar in Dalen zegevierde Velocitas met 3-1. De Groningers keren daardoor na een seizoen afwezigheid weer terug in de tweede klasse.

Ook Forward speelde slechts één seizoen in de derde klasse. De Groningse studenten wonnen met 4-1 van ASVB. Vorige week eindigde de wedstrijd in Blijham in 1-1. Door de nederlaag speelt ASVB ook volgend seizoen in de derde klasse.

GOMOS uit Norg promoveert niet naar de tweede klasse, nadat het Friese Olyphia over twee wedstrijden te sterk was (1-1 en 1-2). Goed Oefenen Maakt Ons Sterker, moet dus nog een jaar blijven oefenen om een klasse hoger te mogen spelen.

Ruinerwold blijft in de tweede klasse na een 2-2 gelijkspel tegen SC Franeker. In Friesland hadden de Drenten eerder met 3-0 gewonnen.

Rob Stiekema (rechts) maakt de eerste goal voor Bargeres, Leon de Labije viert dit met hem mee.

Om derde klasse zaterdag
BSVV uit Bovensmilde speelt ook volgend seizoen in de vierde klasse. Het lukte niet om te promoveren ten koste van Hollandscheveld, dat derdeklasser blijft. De eerste wedstrijd eindigde in 2-2. In Bovensmilde won Hollandscheveld een doelpuntrijk duel met 5-3.

Helpman keert na een jaar afwezigheid terug in de derde klasse. De Groningers promoveren ten koste van De Heraclieden, dat voor het tweede seizoen op rij degradeert. Het eerste duel won Helpman met 5-0 en ook in het tweede duel waren de Groningers een maatje te groot: 3-0.

Om derde klasse zondag
Sweel won met 2-1 van Ter Apel '96, maar dat was niet genoeg om de 2-0 nederlaag van vorige week weg te poetsen. Ter Apel blijft daardoor in de derde klasse. Sweel, dat achtste werd in de reguliere competitie, maar wel een periodetitel greep, blijft in de vierde klasse.

Bargeres promoveert wel naar de derde klasse. HSC werd met 3-1 verslagen en dat was na het gelijskpel van vorige week (2-2) voldoende.

Om vierde klasse zaterdag
Sios uit Sauwerd promoveert naar de vierde klasse. De laatste keer dat Sios in de vierde klasse speelde, was in het seizoen 2010-2011. Sios degradeerde een jaar later weer. Om te promoveren moest Sios WVV en Kootstertille verslaan. Dat deed het twee keer met ruime cijfers: 4-1 en 3-1.

SVBO-speler Dylan Wessels in het geel in duel met Roy Bejas

Om vijfde klasse zondag
Blauw Geel '15 uit Groningen redde het net niet tegen DSC '65 uit Dalerveen. Na de 1-1 in Drenthe, won DSC '65 met 3-2 in Groningen. Zowel Blauw Geel '15 als DSC '65 spelen dus volgend seizoen op hetzelfde niveau als dit seizoen.

EHS '85 promoveert ondanks een 1-0 thuisnederlaag tegen Wedde naar de vierde klasse. De eerste wedstrijd was in een 3-1 zege geëindigd voor de Emmenaren.

Ook Wilper Boys gaat een niveau hoger spelen. Na twee spannende wedstrijden tegen De Wâlden was Wilper Boys de bovenliggende partij. Nadat het in Groningen 2-2 was geworden, werd er in Friesland met 3-2 gewonnen.


Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.