Antoinette de Jong (Jumbo-Visma) prolongeerde zondag haar nationale titel allround. Dat ging uiteindelijk gemakkelijker dan verwacht, doordat Jorien ter Mors, de leidster na drie afstanden, besloot om de 5 kilometer te laten schieten.

Geheel onverwacht kwam die beslissing niet. Natuurlijk was er kritiek en onbegrip, maar daar had de schaatsster van het Groningse Team IKO geen boodschap aan. ,,Ik snap dat de mensen het vreemd vinden dat ik de 5000 meter laat schieten, terwijl ik eerste in het klassement sta’’, zei Ter Mors.

Vermoeide benen

,,Ik moet verstandig zijn en meer om mijn eigen lichaam denken. Ik kijk nu meer naar de lange termijn en wil mezelf niet over de kop rijden. Ik wil straks op de WK afstanden wel de 1000 meter en 1500 meter winnen. Daarvoor moet ik fit blijven. Wellicht had het anders geweest als ik nu op de 1500 meter meer afstand had kunnen nemen van Antoinette (de Jong, red.). Dan had ik meer voorsprong gehad en had me op een 5 kilometer niet hoeven forceren. Maar zij was sneller. Ik voel dat mijn benen al behoorlijk vermoeid zijn.’’

Hoewel het vooral voor de tv-kijkers jammer was dat het niet tot een echte eindstrijd kwam tussen de beste schaatssters van het toernooi, is het besluit van Ter Mors te begrijpen. De Twentse is na het nodige blessureleed dit seizoen voor het eerst sinds lange tijd helemaal pijnvrij. Daarnaast is ze een specialiste op de 1000 en de 1500 meter en zeker niet op de langere afstanden. Zo reed Ter Mors de 5000 meter acht jaar geleden voor het laatst.

Mentaal de baas

,,Ik heb in de loop der jaren geleerd dat ik mentaal de baas moet blijven’’, stelde ze. ,,Ik kan niet elk weekeinde goed zijn. Wat de buitenwereld vindt, dat maakt me niet uit. Iedereen heeft altijd een mening, maar ik heb een keuze gemaakt, waar ik achter sta. Mijn doel was niet om echt een titel te winnen, maar om zeker drie goede races te rijden. Dat is gelukt. Dit was voor mij een goede prikkel, die je alleen in een echte wedstrijd opdoet.’’

Antoinette de Jong was geëmotioneerd door haar derde Nederlandse kampioenschap allround. Daarvoor hoefde ze na haar winst op de 1500 meter (1.55,61) in een rechtstreeks duel tegen Ter Mors (1.55,63) alleen nog één keer haar schaatsen onder te binden en de afsluitende 5 kilometer goed uit te rijden. Na het afzeggen van Ter Mors was een derde plek op de slotafstand ruim voldoende om Melissa Wijfje van Team IKO naar de tweede plek te verwijzen. Reina Annema pakte het brons.

,,Er is een last van mijn schouders gevallen’’, zei De Jong. ,,Ik bouw altijd zoveel spanning op.’’ Ze had geen begrip voor het afhaken van Ter Mors: ,,Die 5000 meter is ook niet zo mijn ding, maar ik zou nooit afzeggen. Dan word ik nog liever tiende. Dat is mijn vechtersmentaliteit. Als je na drie afstanden eerste in het klassement staat, schaats je gewoon het toernooi uit. Dan zet je de knop om.’’

Reina Anema was heel blij met haar bronzen medaille. ,,Nadat Jorien ter Mors zich afmeldde, schoof ik natuurlijk een plekje op. Het is jammer voor het toernooi, maar ik snap Joriens keuze wel. Ze is geen echte allroundster.’’ Ter Mors won de 500 meter (38,32), terwijl Melissa Wijfje op de 3000 meter (4.03.10) het sterkst was en Reina Anema op de 5000 meter (7.03,35).

Persoonlijke records voor Aveline Hijlkema

De Groningse Aveline Hijlkema reed met twee persoonlijke records een heel goed NK. De achterkleindochter van wijlen Elfstedencrack Jan Uitham werd zesde in het algemeen klassement. ,,Je moet het hier over vier afstanden laten zien, maar ik heb het per afstand bekeken’’, zei Hylkema.

,,Zo wil ik al zeven jaar onder de 40 seconden rijden op de 500 meter en dat is me nu gelukt (39.78). Ik had op de 5000 meter (7.23,04) wel sneller gewild, maar de 1500 meter (persoonlijk record in 1.58,51) was daarvoor behoorlijk zwaar. Daar was ik nog niet goed van hersteld. Maar ik ben heel erg tevreden. Ik denk dat opa Jan trots op mij was geweest.’’ Sterre Jonkers uit Emmen, die zich niet kwalificeerde voor de afsluitende 5 kilometer, werd achttiende.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport