Nederland-Belgie 1-0: basketballers Donar mogen hoop koesteren in Europa na gelijkspel tegen Oostende

Teddy Gipson van Donar in duel met Dusan Djordjevic van Oostende. Foto: Jan Kanning

Het doel was om het verschil minimaal klein houden, zodat de return in Oostende van volgende week nog kansen biedt voor Donar. In die opzet slaagden de Groningse basketballers woensdagavond glansrijk in de achtste finale van de FIBA Europe Cup.

De mannen van coach Erik Braal sleepten zelfs een zwaarbevochten 66-66 gelijkspel uit het vuur, waardoor het tijdens de return hopen is op een slechte dag van de zuiderburen en een goede voor Donar, volgende week aan de Belgische kust.

Braal was er vooraf al een beetje bang voor. Het zou wel eens lastig kunnen worden om de bal snel rond te laten gaan binnen het eigen team tegen de verdedigend hoog geachte Belgische nummer een.

Precies dat was een van de problemen waar Donar tegenaan liep in het met 4030 toeschouwers royaal gevulde Martiniplaza. De Groningse basketballers moesten door de defensieve druk vaak op zoek naar een moeilijke oplossing, wat het spel van de thuisclub niet ten goede kwam.

Rienk Mast blakend van zelfvertrouwen

De mannen van Braal begonnen nog uitstekend aan de klus. De score werd geopend door de 17-jarige Rienk Mast, die er bij 8-4 blakend van het zelfvertrouwen ook nog even een driepunter ingooide. Ook Teddy Gipson en Lance Jeter hadden hun vizier op scherp staan, waardoor Donar vlotjes uitliep naar 15-4.

Na een time out begon Oostende orde op zaken te stellen. Met een driepunter van oud-Donar-speler Chase Fieler kwamen de Belgen bij 25-27 in het tweede kwart voor het eerst op voorsprong.

Lange tijd hielden beide teams elkaar redelijk in evenwicht, totdat Donar - geruggensteund door een kolkende basketbaltempel - weer vleugels kreeg. Aan het eind van het derde kwart draaiden de Groningers dankzij scores van Teddy Gipson, Shane Hammink en Lance Jeter een 47-50 achterstand om in een 53-50 voorsprong.

Helaas voor de thuisclub

Helaas voor de enthousiaste aanhang raakte de thuisclub het momentum in het vierde kwart ook snel weer kwijt. Mede door een beroerde pass van Arvin Slagter en een misser onder de basket van Rienk Mast kwam Oostende met een driepunter van Elias Lasisi terug tot 58-58.

Een fraaie driepunter van Sean Cunningham, vier minuten voor tijd, wakkerde het vlammetje nog een keer aan. Kwijt raakte Donar de Belgen niet, maar de 66-66 eindstand biedt nog alle hoop voor de Groningers op het uit het vuur slepen van een plaats in de kwartfinale, volgende week aan de Belgische kust.

Bekijk hieronder de samenvatting van de wedstrijd.

Hier een interview met Teddy Gipson.

Hier een interview met Erik Braal.

menu