Nederland en Japan sluiten sportovereenkomst

Nederland en Japan gaan op sportgebied nauw samenwerken. Minister Edith Schippers (VWS) heeft met haar Japanse evenknie Hirokazu Matsuno een sportovereenkomst afgesloten. De afspraken zijn gemaakt met oog op de Olympische en Paralympische Spelen die in 2020 in Tokio worden gehouden.

De afspraken tussen beide landen zorgen ervoor dat Nederlandse bedrijven en universiteiten gezamenlijke activiteiten kunnen ontwikkelen en contracten af kunnen sluiten met Japanse partners. Het akkoord stelt Nederlandse wetenschappelijke instellingen in de gelegenheid om samen met Japanse instituten onderzoek te doen en kennis uit te wisselen.

Schippers leidde de afgelopen week een economische missie in Japan met meer dan dertig bedrijven. Volgens de minister bieden de Spelen kansen voor bijvoorbeeld 'drijvend bouwen'. Een duurzame innovatie dat tijdelijke (sport)voorzieningen oplevert die weer gemakkelijk naar andere locaties verplaatst kunnen worden.

Sportinnovatie

Schippers is onder de indruk van wat Nederland op het gebied van sportinnovatie te bieden heeft. ,,Grote internationale sportevenementen stimuleren allerlei vormen van innovaties. Het mooie is dat vernieuwingen in de sport verder reiken dan dat. Van innovaties die bijvoorbeeld paralympische sporters tot betere prestaties brengen, gaan ook andere gehandicapten in hun dagelijkse leven profiteren."

Nederlandse instellingen zijn gespecialiseerd in innovaties met betrekking tot apparatuur in de sport, sportvoeding en kleding en allerlei faciliteiten voor de gehandicaptensport. In november komt er een Japanse delegatie naar Nederland gericht op paralympische expertise en samenwerking.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.