De Nederlandse handbalmannen spelen volgend jaar op het EK in de poulefase tegen gastland Hongarije, Portugal en IJsland.

Dat heeft de loting donderdag uitgewezen. Nederland speelt in poule B, waarin alle wedstrijden in Budapest plaatsvinden. De Oranje-handballers, die in hun kwalificatieronde dus tegen het thuisland Hongarije spelen, zullen straks flink aan de bak moeten. Wel ontliep Nederland bij de loting absolute toplanden als Spanje, Kroatië, Noorwegen, Duitsland en Frankrijk.

Pot 4

Nederland, dat voor de tweede keer op rij aan het EK gaat meedoen, had eigenlijk op minstens één relatief zwakke tegenstander in de poule gerekend. Op grond van de tweede plek in hun kwalificatieronde had Oranje verwacht bij de loting in pot drie met de wat sterkere teams te komen. Dat werd op grond van de sportieve prestaties in het verleden echter toch pot 4 met de wat minder hoog ingeschatte ploegen, die nu over de overige poules werden verdeeld.

Allemaal sterke teams

,,Onze tegenstanders zijn allemaal sterke teams’’, zegt de uit IJsland afkomstige bondscoach van Oranje, Erlingur Richardsson. ,,Op een goede dag kunnen wij ze verslaan, dan moeten wij wel honderd procent geven.”

De landen die Nederland treft in poule B zijn twee jaar geleden op het Europees Kampioenschap hoger geëindigd dan de Oranjemannen. Portugal werd toen zesde, Hongarije negende en IJsland eindigde als elfde. Nederland ging na drie wedstrijden naar huis met een zeventiende plek. Tegen de latere kampioen Spanje en Duitsland werd verloren, terwijl van Letland gewonnen werd.

Het EK wordt van 13 tot en met 30 januari 2022 gehouden in Hongarije en Slowakije.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport