Na de eerdere zeperd met kansloos verlies tegen Spanje waren de Nederlandse vrouwen dinsdagavond veel te sterk voor Australië. In Nijmegen werd het een gemakkelijke 5-0 zege voor de Oranjeleeuwinnen.

Het Nederlands elftal liet als Europees en vice-wereldkampioen in het thuisduel tegen Australië zien bij vlagen weer goed te kunnen voetballen. Waar de Oranjeleeuwinnen vorige week vrijdag nog door de superieure Spaanse voetbalsters werden overklast en van het kastje naar de muur gestuurd, waren de rollen tegen Australië in het Goffertstadion volkomen omgedraaid. Nu was het de thuisploeg die het duel dicteerde en na afloop een geenszins geflatteerde 5-0 overwinning mocht vieren.

Al mag de vreugde daarover wel getemperd worden, omdat Nederland in het oefenduel een uitermate zwak optredend Australië tegenover zich kreeg. Het team van de Matildas, dat eerder van een Duits B-elftal al met 5-2 klop kreeg, speelde niet in zijn sterkste opstelling. Australië trad aan met louter speelsters uit de Europese competities. Voetbalsters, die actief zijn in het thuisland zelf, mochten vanwege de coronarestricties niet meedoen.

Een betere pot neerzetten

Het is dan ook de vraag of de Oranjeleeuwinnen ondanks de ruime 5-0 zege van dinsdagavond echt het lek helemaal boven hebben in hun voorbereiding op deelname aan de Olympische Spelen komende zomer in Tokio. De Hoogeveense Vivianne Miedema, die zelf niet scoorde maar wel meerdere doelpunten voorbereidde, wilde nog niet al te harde conclusies trekken. ,,We moesten na afgelopen vrijdag tegen Spanje een betere pot neerzetten’’, zei de topscorer aller tijden van Oranje. ,,En dat hebben we vandaag gedaan. Natuurlijk mist Australië een half team. Dus het is niet echt een krachtmeting. Maar we maken vijf goede goals en daar mogen we best tevreden mee zijn.’’

De spits van het Londense Arsenal scoorde zelf dus niet. Iets wat zelden voorkomt. ,,Ik creëerde aardig wat kansen voor de rest. Wel had ik de bal een aantal keren terug mogen krijgen, maar dat gebeurde niet. Maar dat ik niet zelf scoorde, maakt me niet uit. Want ik voetbalde een prima pot.’’

Verbeterpunten

Miedema ziet nog wel verbeterpunten voor het Nederlands elftal. ,,Vrijdag hebben we het heel lastig gehad. En ook tegen Australië hadden we op momenten beter moeten voetballen dan we deden. Dat moeten we meenemen naar de volgende wedstrijden.’’

Bondscoach Sarina Wiegman, wier langverwachte opvolger mogelijk op korte termijn wordt bekendgemaakt, stuurde tegen Australië dezelfde basiself het veld op als eerder tegen Spanje. Dus inclusief de in Emmen woonachtige Sherida Spitse van Ajax.

Het duurde niet lang voordat de Oranjeleeuwinnen het eerste doelpunt mochten vieren, want die lag na vijf minuten al in het Australische doel. Jill Roord was de maakster met een koele schuiver, maar de voorbereiding werd verzorgd door haar Arsenal-collega Miedema. De Hoogeveense schoot zelf eerst met links tegen keepster Mackenzie Arnold. Daarna hield ze de weggebokste bal net voor de achterlijn binnen en bood Roord met een fraaie pass een niet te missen kans.

Onderschepping Spitse

De 2-0 van Lieke Martens volgde al snel met dank aan Arnold in het Australische doel die over de bal heen dook. Een onderschepping door Spitse, waarna de bal via Miedema bij de scorende Jackie Groenen terechtkwam, zorgde al binnen het eerste half uur voor de 3-0 voorsprong. Hoewel Australië met Chelsea-spits Sam Kerr een speelster van wereldklasse in de gelederen had, kon het aanvallend nauwelijks potten breken. Omdat Sari van Veenendaal in het Nederlandse doel niet echt haar dag had, werd het af en toe nog een beetje spannend voor Oranje. Maar tot een Australische tegengoal leidde het niet.

In de tweede helft wisselde Wiegeman wat verse krachten in, vanwie Lineth Beerensteyn snel succes had. Ze reageerde alert op een verre pass van Martens en tike de bal over de uitkomende keepster. Het slotakkoord wat de doelpunten betreft was voor Daniëlle van de Donk, die na goed werk van Miedema via een Australische verdedigster de bal plots voor haar voeten kreeg. De 5-0 was vervolgens voor de Brabantse een koud kunstje.

De Oranjeleeuwinnen geloofden het daarna wel en de Australische vrouwen konden niet beter. De wedstrijd werd simpel door Nederland uitgespeeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport