Nederland weer alom aanwezig in Dakar Rally

Nederland is begin volgend jaar weer goed vertegenwoordigd in de Dakar Rally. Een totaal van 34 Nederlandse ploegen staat op 2 januari aan de start van de woestijnrally door Zuid-Amerika. Volgens de organisatie komt 14,2 procent van alle teams uit Nederland. Alleen Frankrijk levert meer deelnemers.

Acht motoren, twee quads, vijf auto's en negentien trucks leggen voor Nederland in twaalf etappes 9000 kilometer af, waarvan meer dan 4000 tegen de klok. Gerard de Rooy verdedigt in januari zijn titel bij de trucks. De Brabantse transportondernemer was ook in 2012 succesvol in de rally. Oud-winnaar Hans Stacey en de broers Tim en Tom Coronel zijn andere bekende namen. Motorrijder Arjan Bos en het truckteam van William de Groot maken hun debuut.

De 39e editie van de wereldberoemde Dakar Rally start in Asunción, de hoofdstad van Paraguay. Via de Boliviaanse hoofdstad La Paz gaat de route naar Argentinië, waar in Buenos Aires gefinisht wordt. ,,Dit wordt de zwaarste Dakar in vele jaren, en zeker op Zuid-Amerikaanse bodem'', zei wedstrijdleider Marc Coma woensdag op een persconferentie in Parijs. Zo zijn er grote klimaat- en hoogteverschillen. Bovendien wordt de rol van de gps beperkt, waardoor de navigators meer op hun eigen kunnen moeten vertrouwen en minder hulp krijgen van apparatuur.

De negende etappe (Salta-Chilecito), omgedoopt tot de Super Belén, geldt als koninginnerit van de woestijnrally. ,,Het hoogtepunt wordt de Super Belén drie dagen voor de finish met 400 kilometer off-piste, inclusief de beruchte duinen van Fiambala'', aldus Coma.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.