Nederlandse IJshockeybond werkt niet mee aan vurige wens van GIJS Groningen

GIJS tegen Dordrecht Lions, afgelopen december. Foto: Jan Kanning

Als het in de kwartfinales van de play-offs om het kampioenschap in de eerste divisie tot een beslissingswedstrijd komt, dan stappen de ijshockeyers van GIJS zondag ‘gewoon’ het ijs op. Maar dat zal niet van harte gaan.

GIJS Groningen won vorig weekeind de eerste ontmoeting in de kwartfinales van de play-offs thuis met 4-3 van Dordrecht Lions. Aankomende zaterdagavond staat de return in Dordrecht op het programma. Als de Groningers die verliezen, dan moeten beide ploegen nog geen vierentwintig uur later een beslissingswedstrijd spelen; wederom in Dordrecht.

Begin deze week tekende het bestuur van GIJS bezwaar aan tegen deze planning. Het zou onverantwoord zijn om in dat tijdsbestek twee keer op en neer te rijden, en een slaapplek zoeken voor meer dan dertig mensen wordt financieel gezien als ongewenst beschouwd. Bovendien zouden de wedstrijdshirts in de tussentijd niet fatsoenlijk kunnen drogen.

‘Nee’ tegen midweekse avond

GIJS-voorzitter Jacob van Gelder heeft de Nederlandse IJshockeybond daarom verzocht de beslissingswedstrijd een weekeind op te schuiven, maar dat is volgens bondsdirecteur Theo van Gerwen geen optie. Het aanvullende verzoek om de beslissingswedstrijd te schrappen en ter vervanging, indien nodig, een verlenging te hanteren, is eenzelfde lot toegedaan.

In plaats daarvan heeft Van Gerwen beide clubs alternatieve data voorgesteld: de avonden op dinsdag 25-, woensdag 26- of donderdag 27 januari. Daarmee gaat GIJS echter niet akkoord. ,,Het gaat een deel van de spelers niet lukken om een wedstrijd te spelen op een midweekse avond, de afstand is daarvoor te groot’’, aldus Van Gelder.

Tot op het bot gemotiveerd

Inmiddels heeft de voorzitter schoorvoetend laten weten dat als het tot een beslissingswedstrijd komt GIJS zondag tóch naar Dordrecht afreist, in het kader van ‘sportieve afspraken’. Er moeten echter nog wel een paar plooien worden gladgestreken: zo hoopt Van Gelder dat de wedstrijdshirts van GIJS in de nacht van zaterdag op zondag in Dordrecht kunnen blijven hangen om te drogen.

,,Maar zo ver laten wij het hopelijk niet komen’’, aldus Van Gelder ,,Onze spelers zijn zó gemotiveerd, dat wij zaterdag gewoon winnen. Dan hoeven we niet nog een keer op en neer.’’ Hij laat daarnaast weten dat de Groningers officieel protest aantekenen tegen de wijze van planning door de ijshockeybond en op verbetering hopen in de toekomst.

menu